Számos egyetemen léteznek intézetek, ezek elsősorban arra valók, hogy olyan projekteket, pályázatokat is el tudjanak nyerni, amikért a tanszékek egyenként nem tudnának ringbe szállni. Itt azonban nem ez a cél, hiszen úgy tudjuk, a tanszékek részéről nem fogalmazódott meg ilyen igény - írja a Népszava.

A lap szerint az intézetigazgatói megbízások szinte soha nem független állások, hiszen az érdemi szakmai munka továbbra is tanszékeken folyik. Az intézet igazgatót általában a tanszékek maguk választják. Kaposvár azonban nem erre készül. Itt önálló közalkalmazotti állást kreálnak, bár a kiírásból egyelőre nem hámozható ki, milyen jogkörei lesznek a vezetőnek, a tanszékvezetők fölé helyezik-e, de úgy tűnik, nem pusztán első lesz az egyenlők között. Különös ugyanakkor, hogy a kiírás nem követeli meg a doktori fokozatot az intézet igazgatótól - derül ki a napilapból.

- A célunk, hogy a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara Magyarország vidéki művészeti pólusa legyen – válaszolta kérdésünkre Lévai András, az egyetem szóvivője. – Azért vonunk össze tanszékeket és szakmai műhelyeket, hogy a piaci szegmensek felé nyitni tudjunk: színházakkal, hang- és szinkronstúdiókkal fogunk együttműködni, ezzel is növelve a bevételeinket.

– Ám azt, hogy a pályázati kiírásban nem követelték meg a doktori fokozatot, az egyik lap máris „különösnek” minősítette.

– Pedig világos az oka: nem a tudományos irányításra keresünk embert, hanem menedzser típusú, pénzügyi-szakmai vezetőre van szükség – így Lévai András. – Az ő dolga nem az lesz, hogy a művészeti-szakmai irányításba beleszóljon, ezeknek a vezetői, beleértve a tanszékvezetőket is, maradnak a helyükön.

Kérdésünkre  a szóvivő elmondta: még egyetlen pályázatot sem adtak be. A határidő január 24-én jár le.



Címkék: kiírták, bevétel, pályázat, egyetem, Kaposvár, kultúra