A kiválogatott 26 képből összeállított kiállítást a keleti temető ravatalozójában lehet megtekinteni.  

A halottak napja adta az ihletet a pályázat meghirdetésére, és a képek készítőit is ez a gondolat járta át. A kiállítás megnyitóján Géger Melinda elmondta, az elmúlás és az emlékezés érzelmeit mutatják be a pályaművek.  

A képek nyilvánvaló módon a halottak napjához, a sírhoz, az őszi elmúláshoz, a természettel való kapcsolódáshoz, az őszi természetnek a hangulatairól beszélnek. Elég szép munkák születtek, általában hagyományos fotótechnikai eljárásokkal - mondta Géger Melinda művészettörténész.

Temetők üzenet fotó


A szervezők maguk sem gondolták, hogy ekkora érdeklődés kíséri majd a fotópályázatot.  

A verseny kapcsán a Somogyi Hírlap felelős szerkesztője elmondta: "69 szerző küldte el több, mint 500 képét. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek. Emiatt úgy gondoljuk, hogy ebből hagyományt teremtünk és időről-időre fotókiállítást rendezünk, itt a temető ravatalozójában."

A több mint 500 képből mintegy harmincat válogatott ki a zsűri. A képzetebeli dobogon két marcali fotóst előzött meg a győztes fonyodi pályázó Adelmann István.

"Egy olyan pillanatot találtam, amikor rendesen az egész temető rendbe volt rakva és nagyon erősen megfogott a két sírkő és az előtte ferdén elfekvő kereszt. Erről csináltam digitális technikával egyetlenegy fekete-fehér képet, amit aztán itt láthatnak" - mondta az első helyezett, Adelmann István.

A kiállítás karácsonyig tekinthető meg a keleti temető ravatalozójában.

Címkék: temetők üzenete, mindenszentek, keleti, fotó, pályázat, kultúra