Az alkotói tevékenységet, életutat, közéleti munkásságot elismerő díjakat ünnepélyes keretek között, másfél órás programon adták át pénteken este a megszépült kaposvári Hotel Dorottya báltermében. A három Prima a somogyiak közösségének kimagasló elismerése mellett egy-egymillió forinttal lett gazdagabb, a közönségdíjas 300 ezer forintot kapott.

Ötödik alkalommal rendezték meg pénteken a Somogyi Prima-díj átadó ünnepségét. Ezt az elismerést a Demján Sándor és  a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) által 2003-ban alapított Prima Primissima-díj mintájára ma már minden megyében meghonosították.
Kaposvár nevében Szita Károly polgármester mondott köszöntőt. A díszvendég az idén prof. dr. Papp Lajos, Széchenyi-, Magyar Örökség- és Prima Primissima közönségdíjas
szívsebész, Kaposvár és Budapest díszpolgára.

Idén az ajánlásokból tíz Prima-jelöltet választott ki a zsűri, melynek tagjai Jágerné Katona Zsuzsanna, a kaposvári városháza kulturális referense, prof. dr. Rosta István tudománytörténész, a Kaposvári Egyetem egyetemi tanára, Rozsos Gábor költő, a Kodály iskola magyar tanára, dr. Cseke László közgazdász és Daxner Gábor, megyei VOSZ elnök.
A jelöltek között volt Dolbert Ferenc népi iparművész, Fejes Lajosné, tanárnő, Egyed Tibor Ybl-díjas építész, Káplán Géza tanár, író, költő, a Siófoki Férfi Dalkör és a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság.  

A Somogyi Prima-díjasok 2011-ben:

Falusiné Terjék Éva. A kaposszerdahelyi népi iparművész hazánk legtehetségesebb habán fazekasai közé tartozik, akinek élete és munkássága szorosan összekapcsolódott néhai férje, Falusi Béla művészetével. Alkotásaikból az elmúlt években számos önálló kiállítás nyílott; fazekas munkáik bejárták a világot; több helyről díjjal érkeztek haza. 2000-ben az Országos Népművészeti Pályázaton Gránátalma-díjat kaptak. Terjék Éva a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület alapító tagja, de tudását, tehetségét az országban is számon tartják. Állandó résztvevője a Budai Várban rendezett Mesterségek Ünnepének, és részt vesz a fazekas szakmai bizottság munkájában. A fazekasság varázsát, a felgyűjtött motívumkincset diákok körében is népszerűsíti játszóházak, szakkörök foglalkozásain.

Kardos Kálmán és Kardos Kálmánné. Kardos Kálmán csaknem 40 évet tanított a kaposvári zeneiskolában, és az Éneklő Ifjúság koncertsorozat keretében több mint száz rádiófelvételen hallható zongorajátéka. Kardos Kálmánné 1968-90 között a Rákóczi iskola, majd 2000-ig a Munkácsy gimnázium ének-zene tanára, karvezetője volt. A házaspár örökre beírta nevét Somogy kórusmozgalmába, hiszen egy-egy koncert elképzelhetetlen volt közreműködésük nélkül. Több mint két évtizeden át a Vikár Béla Vegyeskar „oszlopos tagjai” voltak; most a kaposvári Szent Imre templom énekkarát erősítik. Gazdag életútjuk során tanítványaik közül számos zenei tehetség került művészpályára, akik ma zenetudósként, zongoratanárként, karvezetőként, zeneszerzőként tevékenykednek.

Szép Elemér. Nyugalmazott kaposvári tánc- és illemtanár, akit sokan ismernek Somogyban. A tanár úr egy kisváros lakosságát – több mint hetvenezer (!) fiatalt – tanított meg táncolni az elmúlt évtizedekben. Az általa vezetett tánciskolákban – Somogy apró falvaiban is –, nemcsak a klasszikus, valamint a modernek számító táncokat járták a fiúk és a lányok, hanem azt is megtanulták tőle, hogy mi illik, s mi nem. A miháldi születésű, nyolcvannégy esztendős táncpedagógus – aki több mint egy fél évszázadot szentelt az ifjú generációra –, ma is élénk figyelemmel kíséri a somogyi, illetve a hazai társastánc-oktatást; tanítványai között tánctanár is akad. Életművét 2005-ben Kaposvár Városért kitüntetéssel ismerte el a somogyi megyeszékhely közgyűlése.

A közönségdíjas:

Vikár Béla Vegyeskar. Jogelődje, a férfikarként működő Kaposvári Iparos Dalárda 1925-ben lépett először közönség elé. 1945 után Nyakas József szervezte újjá a kórust. 1962-ben, a nagy sikerű zeneakadémiai hangversenyen már Vikár Béla Kórusként mutatkoztak be. 1964-től 36 éven át a Liszt-díjas Zákányi Zsolt állt az élén. Nemzetközi versenyekre a 80-as évektől járnak rendszeresen, ahol mindig első vagy második helyen végeznek. Több mint egy évtizede Ludmány Géza vezeti az együttest, amelynek célja: az egyetemes ének-zenei kultúra megszólaltatása mellett a hetesi születésű névadó népzenei gyűjtőmunkájának népszerűsítése. Eltökélt szándékuk az is, hogy az igényes zenét a legapróbb településre is elvigyék, mint ahogy Somogyország hírnevének öregbítése szerte a nagyvilágban.

Címkék: átadták, Prima díj, ötödik, Dorottya, kultúra