A márványtábláról Szita Károly polgármester és Christian Smutek osztrák ezredes és védelmi attasé lebbentette le a leplet. Ez a nap azért is különlegesnek számít, mert éppen száz éve volt annak, hogy somogy megyéből harci gépek szálltak fel. A repülők a Balatontól egészen Dalmáciáig gyakorlatoztak. Ennek az egyik úttörőjeként tartják számon Petrócz István ezredest.

A Knoll Gyula által szervezett ünnepség résztvevői megkoszorúzták az emléktáblát, miközben a katonazenekar repülőindulóval tisztelgett a magyar repülés egyik kiemelkedő alakja előtt.

Petróczy István 1897-ben született Petrócon, Szepes vármegyében.Tanulmányait katonai akadémián fejezte be 1895-ben, ahol hadnaggyá avatták. 1899-ben előléptették főhadnaggyá, majd elvégezte a légjáró tanfolyamot. 1910-ben tett pilótavizsgát. 1911-ben pedig kinevezték a Wiener Neustadt-i iskola parancsnokának. Javaslatára szervezték meg az 5. hadtest lovassági gyakorlatát, amelyen először került sor katonai repülő felderítésére. kaposváron az első repülés végrehajtására augusztus 16-án került sor. Részt vett aaz első világháború harcaiban. 1916-ban előléptették őrnaggyá. Egy repülőarzenál parancsnokaként szinte mindenütt jelen volt és felügyelte a repülők harcát.1918-tól alezredesként a Hadügyminisztérium légügyi osztályát vezette. 1920-tól ezredesi rendfokozatban a Trianon utáni Magyar Aero Szövetség elnökeként szervezte a civil repülést. 1948-ban megfosztották vagyonától és rendfokozatától. 1957. 08. 09-én Budaörsön helyezték örök nyugalomba.

Nézze meg az avatásról készült videónkat:

 

 

Címkék: Petróczy, Knoll Gyula, emléktábla, avatás, Szita Károly, kultúra