Az elmúlt csaknem másfél évben ”Felnőttképzés Somogyországban” címmel került megvalósításra a TÁMOP-3.2.3/08/1-2009-0034 kódszámú, az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott felnőttképzési program Kaposváron és Kadarkúton.


A projekt megvalósítását a térség gazdasági versenyképességének növelése iránti igénye indokolta. A program alapvető célja volt a munkaerőpiacról kiszorult, vagy kiszorulóban lévő munkaképes polgárok munkaerőpiaci elhelyezkedési esélyeinek növelése.

A projekt keretében megtörtént a projektgazda Együd Árpád Kulturális Központ egyes saját, illetve adaptált képzési moduljainak akkreditációja, illetve egyes felnőttképzési kiegészítő szolgáltatások biztosításának lehetővé tétele. A képzések minden esetben kis csoportokban, elsősorban kontakt, illetve konzultatív formában zajlottak le.

A program részeként Kaposváron számítógépes adatrögzítő képzés, valamint kulturális és turisztikai animátor képzés valósult meg. A képzésről és annak eredményességéről Deli Szidónia, az Együd Árpád Kulturális Központ képzésért felelős vezetője beszélt.
Kadarkúton erdőművelő, valamint egy speciális 7-8. osztály felzárkóztató képzésben való részvételre nyílt lehetőség. Erről Keserű Valéria, a kadarkúti id. Kapoli Antal Művelődési Ház vezetője beszélt.

A projektben mintegy 81 fő továbbképzésére nyílt lehetőség, akik többsége - pontosan 66 fő - sikeresen el is végezte a választott kurzust. A végzettek közül sokaknak sikerült elhelyezkedni.

A projektet rendkívül sikeresnek ítélte Horváth Gáborné, a projektgazda EGYÜD KK igazgatója. A zárórendezvénnyel egybekötött sajtótájékoztatón elmondta, hogy a program részeként elköltött forintok közül egy sem veszett kárba, mivel a résztvevők a projekt által nemcsak lehetőségekhez, hanem sikerélményhez és önbizalomhoz is jutottak, amire az álláskeresés során legalább akkora szükségük van, mint a kapott szakmai kompetenciákra. Az igazgató hozzátette, hogy remélik a jövőben is meg tudják találni azokat a pályázati lehetőségeket, melyek révén további sikeres felnőttképzési programok indíthatók.

Címkék: támop, felnőttképzés, kadarkút, kaposvár, somogy, kultúra