A kezdeményezés a Mátészalkai M1 Televíziótól származik, ők fordultak azzal a kéréssel az országban működő helyi televíziókhoz, hogy biztosítsanak felületet a szombat délután két órakor kezdődő százhúsz perces adásnak saját csatornájukon. A kérés meghallgattatott, így a műsor egyidejűleg volt látható a mátészalkai, a nyírbátori, a nyíregyházi, a kocsordi, a pécsi, a bajai, az egri, a szombathelyi, a dunaújvárosi, a szegedi, a sátoraljaújhelyi, a győri, a debreceni, a makói, a szolnoki, a veszprémi és a siófoki városi tévék vételkörzetében, s a Kapos Televízióban is. Az eseményekről kilenc kamera közvetített, köztük két kameradaru.

Nyírbátor, ref templom,harangláb

Az 1488 és 1511 között épített református templom, s az 1640-ben készült fa harangtorony Nyírbátoron

A több nyírbátori helyszínről jelentkező műsor fő témája a vallás- és egészségturizmus lesz, hiszen a „Hit és egészség” programnak célja ezek fejlesztése volt. Az adással egy időben adták át a nyírségi település várostörténeti sétányát, erről, valamint a Papok rétjén zajló kulturális eseményekről is folyamatosan tudósított a műsor.

Ugyanakkor a nézők megismerkedhettek a máriapócsi könnyező kegykép és a Nyírbátorhoz kötődő (s névadó) Báthori család történetével, a valaha az Erdélyi Fejedelemséghez tartozó város nevezetességeivel, szó volt a templomépítő Báthoriakról, a Báthori kastélyban lévő panoptikumról is. Ugyanakkor bepillantást nyerhettek a város mai életébe is, turisztikai szemüvegen át nézve.

Nyírbátor, Báthory

A 2006-ban újjáépített Báthori Várkastély. Ma konferenciaközpont és panoptikum

Címkék: Báthori, egészségturizmus, Mátészalka, Nyírbátor, Erdély, kultúra