A Barcsi Nevelési és Oktatási Intézmények, a Széchenyi Ferenc Gimnázium és Kollégiuma, az Arany János Általános Iskola, valamint a Deák Ferenc Általános Iskola is új köntöst kapott. Az ünnepélyes átadáson részt vett Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gelencsér Attila a Somogy megyei közgyűlés elnöke, Karvalics Ottó polgármester, és Salamon Balázs a Váti Nonprofit Kft. Dél-dunántúli Területi Irodájának vezetője.

Az intézményfenntartók számára a cél egyértelmű volt – a pedagógiai elvárásoknak és a mai kor igényinek megfelelő energiatakarékos, akadálymentes, szaktantermekkel és közösségi terekkel rendelkező iskolák létrehozása.


A Széchenyi Ferenc Gimnázium és Kollégium épületét teljes körűen felújították. A gazdaságosabb működés érdekében kicserélték a nyílászárókat és hőszigetelték, de nem maradt el a fűtési rendszer korszerűsítése sem. A fejlesztés keretében törekedtek a tanárok és a diákok számára is megfelelő munkakörnyezet kialakítására, így többek között új aulával, tantermekkel és akadálymentes kollégiumi szobákkal lett gazdagabb az intézmény.


A Deák Ferenc Általános Iskola esetében nem csak az új, de a régi épületet is felújították. A beruházás során 29 új tantermet, egy aulát, éttermet, melegítőkonyhát és egy közös tanári blokkot is kialakítottak. Az energiatakarékosság jegyében megvalósult az épület hőszigetelt vakolása és a nyílászárók cseréje. A látás-, hallás-, és mozgássérültek egyenlő esélyeinek megteremtése érdekében ez az iskola is teljes körű akadálymentesítésen esett át.


Az Arany János Általános Iskola két szárnyát új építmény köti össze, amely aulaként és kontrollzónaként is funkcionál. Ahogy a másik két intézményben, itt is megtörtént a hőszigetelés és a nyílászárók modernizációja, de az iskola homlokzatának utcaképhez illő átépítése is.


A valódi esélyegyenlőség jegyében mindegyik épületben gondoskodtak a megfelelő akadálymentesítésről, így nem csak rámpák, korlátok és különböző, tájékozódást segítő jelzések, de infokommunikációs eszközök is segítik az arra rászorulókat. A beruházás során az iskolák beszerezhettek oktatást segítő taneszközöket és bútorokat, valamint a szakmai együttműködés alapját képező feladatokhoz szükséges eszközöket.


A kistérségi összefogásban együttműködő szakemberek remélik, hogy a fejlesztés hozzájárul majd a lakosság képzettségi szintjének növeléséhez, ezáltal életkörülményeik javulásához is. Az összesen 1 196 060 186 forintos megítélt támogatás tehát nemes célokra, jó helyre került.

Címkék: felúőjítás, iskolák, barcs, pályázat, kultúra, somogy