A férfi a világháborúban esett el, és itt helyezték végső nyugalomra. Nyina, több évtized keresgélés és több ezer kilométer megtétele után csütörtökön leróhatta kegyeletét édesapja sírjánál.

Egy többéves út ért véget ma délelőtt egy orosz asszony életében. Hosszú keresgélés után az idén februárban vette fel a kapcsolatot a kaposvári orosz közösséggel, miután az interneten közzétett listán megtalálta édesapja nevét, aki 1945. februárjában, 33 évesen hunyt el az itteni harcok során.

orosz katonasír

- Furcsa érzés most itt állni, mert az édesapámat nem ismertem. Fél éves voltam, amikor elment a háborúba - emlékezett vissza Nyina Kotcsenko. - Nem ismertem, de mindig szerettem volna megtalálni a sírját, és most itt vagyok. Ez egy borzasztó érzés, ami jó is, szomorú is.

Nem ő az egyetlen, aki a hozzátartózóját keresi. Az elmúlt két évtizedben nagyon sok sorstársa talált rá rokonára valamelyik magyarországi temetőben, a világháborús halottak között. Oroszországban mintegy fél millió hasonló sír van. Az eddigi adatok szerint köztük 63 ezer magyar.

- Oroszország kormánya, valamint az egyház és a voronyezsi területi szervek azon vannak, hogy a temetkezési helyek méltó emléket állítsanak azoknak, akik az orosz fronton hunytak el, köztük a magyaroknak is - közölte Szemidetko Vladimir Anatoljevics, az Oroszországi Föderáció Budapesti Nagykövetségének első titkára.

A kaposvári keleti temetőben több mint ezer orosz katona nyugszik, a megye más részén pedig több százra tehető a számuk. A Somogy Megyei Temekezési Kft. több mint tíz éve gondozza ezeket a sírokat és emléküket.

Címkék: hadisír, Orosz, szovjet, világháború, kultúra