A hozzászólások egy része nem volt könnyektől mentes. Itt végzett egykori diákok mesélték el, legfőbb vágyuk az volt, visszakerülhessenek ide tanítani. Nem hiszem, hogy szakmai joga van bárkinek is ahhoz, hogy országos eredményeket elért ének és dráma tagozatos osztályt megszüntessenek - mondta egy általános iskolában és gimnáziumban is tanító pedagógus.  

Egy idősebb szülő szerint a képviselőtestület nincs tisztában azzal, ami itt zajlik a Toldiban. Pozitív értelemben - teszi hozzá. Aztán gyorsan elmeséli, hogy ő tudatosan keresett iskolát gyermekeinek. Szerinte ugyanis azok a diákok, akik kitűnően teljesítenek a gimnáziumokban, nem biztos, hogy az életben is megállják a helyüket. Szerinte sokkal fontosabb, hogy jól tanuljanak, de az életre is nevelje őket az iskola. Két gyermekét ezért iratta ide. A Toldiban emberségesen az életre nevelnek, valami csuda kisugárzással - tette hozzá a nő.

Jöttek olyanok is, akik régen itt végeztek, vagy gyermeik jártak a Toldiba. Már csak az emlékek kötik őket ide, de azok nagyon erősen. Egy itt végzett férfi azt mondta: nem is érti, olyan, mintha valami bűntényről lenne szó, hogy ekkora összefogásra van szükség.

Egy fiatal hozzászóló szerint várni kellene egy-két évet, hogy melyik iskolából fogynak el előbb a diákok, és azt kell megszüntetni.  

Szita Károly polgármester meghallgatta a hozzászólásokat, majd azt mondta: konzultál az illetékesekkel, segítséget ajánlott. Egyet azonban nem ígérhetek -mondta. Hogy az összgimnáziumi létszám ennyi marad a városban. Az egyetemekre ugyanis nem fognak ennyi gyermeket felvenni. A konzultáció eredményéről értesíteni  fogja a szülőket - ígérte a város első embere.  

Mint arról korábban a KaposPont beszámolt: az önkormányzat tervei szerint a Toldi általános iskolai részét a központi Kodály iskolához csatolná. A gimnázium pedig papíron a Munkácsyhoz kerül. A szülői szervezet attól tart most még maradhatnak a diákok a Toldiban, de szép lassan majd eltűnik az iskola. Ezért az iskola értékeit 26 pontban foglalták össze. Amit át is adtak Szita Károly polgármesternek.

Szerdára a toldis diákok szerveznek műsort a Kossuth térre. Azt mondják: nem tüntetni akarnak, csak ők is megmutatni azokat az értékeket, ami bennük rejlik. A legtehetségesebb diákok mutatkoznak majd be.

Lentebb megtekinthetik a szülők és a diákok véleményezését az összevonással kapcsolatban.

Címkék: PSZP, Toldi, átszervezés, oktatás, iskola, kultúra