Kapitány Barnabás már 5. osztályos. Autista. A Szív és Kéz Alapítványnak és az általa támogatott segítőnek köszönhetően aktív tagja a magyar óráknak. Amióta Barnabás segítővel jár iskolába, szinte minden tantárgyat kedvel. Büszkén mutatja a bizonyítványát is, szinte mindenből jeles.

Segítője, Vancsa Barbara azt mondja: angol órán például már nincs szükség arra, hogy mellette legyen. Nagyon ügyes. Emellett a délutáni foglalkozások azok, amik intenzív fejlesztést biztosítanak neki.

A bodrogi iskolában befogadták az autista fiút, de ez nem mindenhol természetes. Paróczi zsolt intézményvezető elmondta: a gyerekek többi osztálytársának és az egész iskolának egy jó fejlődési lehetőség ez. Számukra így természetessé válik, hogy ezek a gyerekek ott élnek, és ugyanolyanok, mint ők. Még ha vannak is más területen problémáik.

Barnabáson kívül még 4 gyermek segítőjét finanszírozza az alapítvány. Ők a Jutai iskolába járnak. Ebben a fél évben azonban nem írtak ki pályázatot, ezért félő, hogy nem tudják a segítők bérét kifizetni.
Dr Miski Edit, a Szív és Kéz Alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta: 1-2 hónapra előre látják a munkatársak bérét, járulékait. Ez a legnagyobb probléma. Van olyan munkatársuk, aki önkéntesként jár vissza dolgozni, mert a gyerekeket nem akarja cserbenhagyni.

Havonta 500-600 ezer forintra lenne szükségük. Ennek előteremtéséhez támogatókat keresnek. Ha nem sikerül, akkor az autista gyerekek nem tudnak a több gyerekkel együtt iskolába járni.

A Szív és Kéz Alapítvány bankszámlaszáma:

5060011730084477-55600012

Címkék: Szív és Kéz, autista, segítő, alapítvány, kultúra