A Folkbeats tehetségkutató versenyen az Uram vagy uram című számmal debütált a kaposvári Juhos Együttes. 100 zenekar jelentkezett az autentikus népzenei és világzenei tehetségkutató versenyre. Rupaszov Tamás, a Folkbeats tehetségkutató szervezője azt mondja: az volt a céluk, hogy paralel kultúrát, a nem kommersz tehetségkutatást propagálják, előtérbe helyezzék. Ennek előkészítése egy fél éves folyamat volt. Szerinte jelenleg a Folkbeats elkezdett működni, és beépülni a köztudatba. Február 12-én volt az elődöntő második fordulója, ahol két csángó dallal bűvölték el a zsűrit a kaposváriak.
Egy sötétkék felfújható gumimatracra telepedett le a Somogy Táncegyüttes néhány tagja még a 2006-os szilveszteri bulin, és elkezdtek zajt csapni a kezük ügyébe kerülő hangszerekkel. Így született a Juhos zenekar. Tagjai négy évvel ezelőtt a Fonó tehetségkutató verseny döntőjébe már bejutottak, most ismét megmérettették magukat.
A Juhos együttesből Bogdán Gergő azt mondja: összesen 20 zenekar jutott be a népzenei kategóriába és a világzenei kategóriába. Ez a megmérettetés a múlt héten volt, szintén 2 számot adtak elő. Ott a zsűri nem jutattatta őket tovább.
Így már csak a közönségben bízhatnak, akik hétről hétre továbbjuttathatnak azt az együttest, amelyet a zsűri nem szavazott be a következő fordulóba. A moldvai csángó zene szerelmeseinek lelkesedése azóta is töretlen, szorgalmasan próbálnak és hamarosan egy cd-t is kiadnak.

Címkék: kultúra