nyolcak2

Elsőként Raoul Dufy és Henri Matisse egy-egy 1905-ös alkotása került ki a ládákból. Ugyanis a Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos nevével fémjelzett jeles magyar festőtársulástól származó képek mellé még olyan műveket hoznak Pécsre, amik A Nyolcak művészei táplálkoztak.

nyolcakfotok3

Sárkány József, a Janus Pannonius Múzeum Képzőművészeti Osztályának vezetője arra különösen büszke, hogy valóban a legjelesebb brit, francia és német múzeumoktól sikerült képeket kölcsönözniük, ráadásul többségében olyanokat, amiket Magyarországon eddig még sosem állították ki. A Nyolcak kiállításon szereplő műtárgyak összértéke csaknem 30 milliárd forint, azonban mivel a hazai anyagra nem érvényesek oly mértékben a biztosítási szabályok, „csak” 20 milliárdos érték után kellett biztosítást kötni, ami a tétel 1 ezrelékét jelenti, vagyis 20 millió forintot.

nyolcakfotok

(Fotók: www.pecs2010.hu)

A képek szállítása során a biztonság, a klimatikus viszonyok és a rázkódásmentesség volt a legfontosabb. Egy-egy  rétegelt bélelésű faláda ára 1000 euró körül mozog, de a klimaboxé elérheti 2000-3000 eurót is.

(Forrás: www.bama.hu)

Címkék: kultúra