ratoti

Az új direktort kettős örökségnek kíván megfelelni: az egyik a Kaposvár-jelenség, a legenda, ami a múlté. „Nem legendát kell ápolni-őrizni, hanem friss, élő, a jelenben érvényes, minőségi előadásokat létrehozni.” -írja pályázatában. A másik örökség Schwajda Györgyből következik. „A száraz tényeken túl azt is ki kell mondanom, hogy a schwajdai örökség tiszteletben tartása számomra nem pályázati kényszerűség, hanem büszkén vállalt feladat.”

És milyen színházat szeretne?
„Szándékom szerint az általam vezetett színház jókedvű, lendületes, nyitott, izgalmas, professzionális, sokszínű, színházi tradíciókat őrző, ünnepi, oktató-szórakoztató, családi színház, ahol elérendő cél a kulturális identitás erősítése, a kultúra felmutatása, érthetővé tétele. Olyan előadásokat szeretnék létrehozni, amik által a nézők újra rácsodálkoznak a szó erejére, nyelvünk gazdagságára.” Rátóti Zoltán szerin nem lehet igazán jó színházat csinálni úgy, ha a fenntartó önkormányzattal nem jön ki a művészeti intézmény. Kompromisszumokra van szükség - tette hozzá.

ratoti

Rátóti az egyetem színházi tanszékével közös előadásokat tervez, és hosszú távon a stúdióelődások rangjának visszaállítását szeretné. Az új színházigazgató pályázatában arról is írt, ha Pécsett nem történik rekonstrukció, akkor 2013 júniusában a frissen felújított kaposvári színház adhatna otthont a legjelentősebb magyarországi színházi fesztiválnak. Ez lenne a KOSZT (Kaposvári Országos Színházi Találkozó).

Kapcsolódó anyagok

Címkék: direktor, Csiky Gergely Színház, POSZT, Rátóti Zoltán, tervek, új, kultúra