nyul_puska_hivatal.jpg


A név kötelez. Ha nem is mindig tudatosan. A KaposPont riportjaiban több olyan interjúalany is megszólal, akinek összefüggés van a vezetékneve és a szakmája között. Ez a furcsa kötelék egyiküket sem zavarja, van, akiknek még jól is jön.   

Juhász Pál, hobbijuhtenyésztő, Nyúl András, fővadász, Hivatal Nándorné, polgármester, Ház Gergely, ingatlanbróker - csak néhányan azok közül, akiknek a neve és a szakmája között különös összefüggés van.

Ház Gergely úgy érzi: megtalálta azt a szakmát, ami neki igazán testhezálló, de nem a neve miatt. Azt mondja: sokan azt hiszik, hogy direkt vette fel a Ház vezetéknevet, de ez nem igaz. Bár jól jön neki.

- Az, hogy így hívnak, nagyon szerencsés, mert sok esetben viszonylag könnyen összekapcsolják a nevemet ezzel a szakmával és könnyen meg is jegyzik - fogalmaz Ház Gergely ingatlanbróker.

A lábodi erdészetnél a nyúl viszi a vadászpuskát. Nyúl András ugyanis ott dolgozik.
Azt mondja: a kollégák és a vendégek heccelését már megszokta és nem zavarja. Juhász Pál hobbija a juhtenyésztés. Ha teheti, egy kis nyugalomért Zsippói farmjára jön. Ő sem a neve miatt választotta ezeket az állatokat, bár véletlenek nincsenek.

Hivatal Nándorné nagy határozottsággal irányítja az óvoda felújítási munkáit polgármesterként. 37 éve viseli férje nevét. Friss házasként nem is gondolt arra, hogy ne vegye fel ezt a nevet. Négy éve, amióta polgármester, sok mókás dolog történt vele a neve miatt. Olyan levelet is kapott, amire az volt ráírva: Polgármesteri Hivatal, Nándorné.

- Gondolom, hogy szamárságnak tartották, hogy mi az, hogy polgármesteri hivatal, Hivatal Nándorné - mondja. - Nemrégen történt, hogy egy napon két telefont kaptak a kollégáim, hogy tessék mondani biztos, hogy Hivatalnak hívják a polgármestert, mert ez olyan furcsa, hogy nem merünk így telefonálni.

Aki ismer olyan embert, akit a "neve kötelez", írja meg a kapos.hu videós hírportálra.

Címkék: név, kultúra