Gundel-díj

A Láng György étterem-tulajdonos által az ezredfordulón alapított elismerést az életmű kategóriában idén Barta Mária színésznő, Berczelly István operaénekes és Makk Károly filmrendező kapja. Szinetár Miklós zsűrielnök szerint a díjnak az a különlegessége, hogy a három életműdíj kivételével mindig az adott évad, év jeles produkcióját díjazza, ellentétben az állami kitüntetésekkel.

Gundel-díjat kap Mészáros Márta filmrendező az Utolsó jelentés Annáról című, Kéthly Anna szociáldemokrata politikus életét feldolgozó alkotásáért. Az írók közül Darvasi Lászlót a Virágzabálók című kötetért találták méltónak az elismerésre, amelyet átvehet Madarassy István szobrász- és Urbán György festőművész is. Zsámbéki Gábor rendezőt Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő című darabjának színreviteléért ismerik el Gundel-díjban.

Stohl Andrást, a Nemzeti Színház színművészét a Móricz Zsigmond Úri muri című művéből készült darabban Csörgheő Csuli szerepében nyújtott alakításáért, Pap Vera, a Vígszínház színművésze pedig az Augusztus Oklahomában című darab Violet Westonjaként érdemelte ki a díjat. Idén Román Sándor táncos-koreográfus is kap Gundel-díjat; musical-operett kategóriában Egyházi Géza az Egri csillagok című musical Török Bálintjáért veheti át az elismerést, Medveczky Ádám, a Magyar Állami Operaház karmestere képviseli a díjazottak között a komolyzenét, a könnyűzenei előadók győztese pedig a Jambalaya együttes.

Az úgynevezett "Sztár lett" kategóriában a zsűri Pokorny Lia színművészt díjazza a Beugró című televíziós műsorban nyújtott teljesítményéért. Az operaénekesek közül idén Bátori Éva kap Gundel-díjat A rózsalovag Tábornagyné szerepében nyújtott alakításáért, Kárászy Szilvia pedig mint művészeti menedzser a Kárászy Szalon megteremtéséért.

Címkék: kultúra