EKF


A Kaposvár városközpont funkcióbővítő városrehabilitációs projektet kísérő rendezvénysorozat keretén belül került sor pénteken, Kaposváron az Együd Árpád Művelődési Központban arra az előadásra, melynek témája: Pécs „Európa Kulturális Fővárosa” hatása Kaposvár fejlesztésére, turizmusára.

Az előadó Sárdi Péter vagyongazdálkodási igazgató bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy 11 magyar város – köztük Kaposvár – pályázhatott a Kultúra Fővárosa címre.
Nemcsak a nyertes Pécs városa, de Kaposvár is számos lehetőséggel rendelkezik ahhoz, hogy e kiemelkedő rendezvénysorozat házigazdája legyen.

Napjainkban is zajlanak azok a beruházások, melyek a városfejlesztés fő elemei – igaz, nem az EKF kiemelt támogatási rendszerén belül, hanem jelentős saját forrás felhasználásával egyéb pályázati lehetőségek támogatása mellett.

Az előadás részletesen foglalkozott az AGORA-val, a komplex turisztikai fejlesztéssel, melynek elemei: a Rippl-R. Emlékmúzeum látogatóközpontja, a Deseda tó körüli túraútvonalak, pihenőhelyek, a Kaposvári Uszoda és Gyógyfürdő egészségturisztikai fejlesztése, valamint Kaposvár városközpont funkcióbővítő városrehabilitációs programja.
Valamennyi beruházás újabb lehetőség a város turisztikai kínálatának bővítésére. Emellett jelentős gazdaságélénkítő hatása is van, hiszen a gazdasági válság miatt nehéz helyzetben lévő építőipar fontos és komoly nagyságrendű megrendeléshez juthatott. A beruházások befejeztével, azok üzembe-helyezését követően pedig számos munkahely teremthető meg, ami a helyi lakosság foglalkoztatási esélyét növeli.

Sárdi Péter hangsúlyozta, hogy a beruházások mellett természetesen fontos hatásai lehetnek az EKF-nek városunkra. A turista érkezések, a vendégéjszakák számának növelése érdekében a kaposvári vállalkozások felkészültek a régióba látogató turisták fogadására, színvonalas ellátására. A vállalkozók megteremtették a kínálati piacot, remélve, hogy turisták nemcsak Pécs városát, hanem Kaposvárt is felkeresik élményszerzés céljából.
Jelentős média érdeklődés irányul az EKF helyszíneire és programjaira, melyből minden bizonnyal Kaposvár városa is kiveheti részét. Pécs városában működik kaposvári Infopont és közterületein megjelennek azok az óriásplakátok és egyéb hirdető-berendezések, melyek Kaposvár kiemelt programjait tudatja a Pécsre látogató érdeklődőkkel.

Nem elhanyagolható az sem, hogy a helyi lakosság szemében is felértékelődik a turizmus, amely a város egyik fejlődési iránya lehet a jövőben. Ennek érdekében is született az az együttműködési megállapodás, melynek értelmében a nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, a Festők Városa Hangulatfesztivál, valamint az I. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenekari Fesztivál az EKF kiemelt programjai között szerepel.

A két város együttműködik mind saját települése, mind a régió fejlesztése érdekében. Így összegződik a településfejlesztés és a turizmus speciális területe a kultúra.

Címkék: Sárdi Péter, kultúra, EKF, Pécs