Táncmaraton

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a hagyományos szellemi értékek gazdagságára, külföldi csoportok segítségével, a fiatalokat, gyermekeket is bevonva.   

A Pécsi Táncmaraton a Tánc Világnapjához, április 29-éhez kapcsolódva kínál különleges lehetőséget a fiataloknak az európai hagyományok aktív megismerésére. A rendezvény célja, hogy a városban egy héten át különféle színtereken felbukkanva szinte folyamatosan jelen legyenek a zene és a tánc tradicionális európai értékei – innen a maraton elnevezés.

A Táncmaratont a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében rendezik meg, hiszen a rendezvény szellemisége kiválóan illeszkedik a nyertes, Határtalan város pályázatban megfogalmazott egyik alappillérhez, amely Pécset a kulturális örökség és újítás városaként határozta meg.

A délelőtti „Folkműhely” elnevezésű programokon az általános és középiskolák diáksága nyer betekintést a meghívott nemzetek tánckultúrájába, az öt országból (Bulgária, Finnország, Litvánia, Románia-Erdély és Törökország) érkező fiatal táncosok és zenészek rövid bemutatói és az azokat követő közös tánc során. A város közönsége és a Pécsre látogatók délutánonként a sétálóutcákba és a megújult közterekre fesztiválhangulatot varázsoló „Utca-zene” és „Lánc-tánc” eseményei alkalmával élvezhetik a résztvevők produkcióját, sőt, akár be is állhatnak a körbe. Harmadik elemként a Jókai téren kora esténként nemzetközi gálaműsorokon lépnek színpadra a külföldi csoportok, pécsi együttesek kíséretében.

„Ez egy folklórrendezvény, voltak már hasonlóak a városban” – mondta Molnár Péter szervező. „Újdonsága, hogy egyes elemei kimondottan a gyermekeket szólítják meg. Célunk, hogy a tánc tradicionális európai értékeit, ezek színes mivoltát mutassuk be.” A Táncmaratont 2008-ban egyszer már megrendezték, és ha erőforrásaik engedik, a jövőben is folytatni kívánják.

A Táncmaraton résztvevői nem csak iskolákban jelennek meg, de spontán módon a város közterein is felbukkannak, a Jókai téren pedig három napon át adnak gálaműsort pécsi és magyar együttesekkel közösen.

A részletes program elérhető a www.tancmaraton.hu weboldalon.

Címkék: Táncmaraton, EKF, Pécs, kultúra