Most Kunffy Lajos "Cigányok tanácskozása" című képét akarják megvenni 20 millió forintért, de ezt sem központi, sem pályázati pénzből nem tudják megoldani. Ezért gyűjtést szerveztek rá. A közgyűjtemények gyarapítására évtizedek óta nincs pénz.

Kunffy-festmény

Erre a képre gyűjt a múzeum.

Kunffy Lajos "Cigányok tanácskozása" című képe néhány éve került elő egy kiállításon, addig egy magángyűjtőnél rejtőzött. Aki szívesen eladná a múzeumnak ezt a képet, ám 20 millió forintot kér érte.
Horváth János művészettörténész szerint a múzeumba való a kép, mert nagyon jelentős mű. De a múzeumnak jelenleg nincsen rá pénze.

Az ára körülbelül annyi, mint a szennai falumúzeum éves fenntartási költsége. Hasonló összeg van gyűjteménygyarapításra a Nemzeti Kulturális Alapnál. A képzőművészeti lektorátusnál is kevés a pénz.

- A képzőművészeti alkotások megvásárlására lehet pályázni, de ez is csak legfeljebb hárommilliós összeg lehet. Itt viszont túl vagyunk ezen az árkategórián - fogalmazott Dr. Költő László, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója.

Nemcsak képekre nincs pénz, más gyűjtemények bővítésére sem lehet nyerni néhány százezernél többet. Ráadásul a nagy régészeti feltárásokat is elvették a megyei múzeumoktól. Néhány éve már a régészeti szakszolgálat végzi ezeket, vagyis abból sincsenek új tárgyak. Ezért csak adományokban reménykedhetnek.

Például egy két évvel ezelőtti tárlatból is maradt itt kép. A művészek ugyanis felajánlanak egy-egy alkotást. Néha teljes hagyatékot is megkap az intézmény.

A múzeum igazgatója azt mondja, egyre fontosabb lesz a magánszemélyek adománya. Ha csak kicsivel is, de mindenki segíthet. Békéscsabán 120 milliót adtak össze egy Munkácsyra.

Címkék: Kunffy, Múzeum, kultúra