miklósné0315


Miklós Endréné már diákéveit is a kaposvári Táncsics Gimnázium tantermeiben töltötte. Azóta több ezer gyermeket vezetett be a biológia és a kémia rejtelmeibe. A diákok szerint kísérletei lenyűgözőek. Tucatnyi diák öregbítette országos versenyeken nevét. Fésűs Viktória a dicsőségfalra is felkerült. Az ország legjobbja lett a biológia megmérettetésen.

- Végül is az összes eredményemet a tanárnőnek köszönhetem, mert nagyon magas szaktudású. És ezt jó technikával át is tudja adni az összes diáknak. Mert ugye minden versenyen megálljuk a helyünket az összes biológiai-kémia versenyen, amire a tanárnő készít fel minket - így a tehetséges és hálás tanítvány, Fésűs Viktória, az Árokszállásy Zoltán biológia verseny országos első helyezettje.

Miklós Endréné eredetileg magyar tanárnak készült. Otthonában ennek számos nyoma van. Főzés közben például megzenésített verseket hallgat. De azért a természet is beköltözött lakásukba. Kiskertjének ajándékai pedig az éléskamrában vannak. A tanárnő lekvárt készít belőlük. Aztán jönnek a kedvencek. Nagy László és a többiek.  

- Most nagyon kedvelem Lázár Ervin írásait, a gyerekeim mesekönyvben ismerték
őt meg. Én viszont most a csillagmeséket olvasom, meg ezeknek a felnőttnek szóló
novellákat - számol be legfrissebb könyvélményeiről.

Szívesen túrázik a diákkokkal. Gyerekeivel is ezt tette. Egyik lánya orvosin, a másik matematika-kémia szakon, fia pedig közgazdasági egyetemen tanul. Van már Köztársasági bronz érdemkeresztje, Kaposvár városért díja és Richter Gedeon-díja.
A tanárnő szerint semmi különös nincs abban, amit csinál.

- Az ember teszi a dolgát, és aztán jönnek ezek a díjak most vagy az öregség vagy tényleg ez már akkor ez azt jelenti, hogy tényleg valamit meglátnak, értékelnek. Talán az egészben az a legjobb, hogy értékelnek valamit. Olyant ami az ember hite szerint értékteremtő - vallja Dr. Miklós Endréné.

Aztán hozzáteszi, hogy a diákok éltetik. Kölcsönösen emelnek egymáson. A kihívás pedig évről-évre az, hogy folyamatosan változó feltételek mellett az új diákokkal is megteremteni azt, amit az ember már korábban megvalósított.

Címkék: miklósné, táncsics, kultúra