víztorony siófok

A Siófok nevezetességének is tartott toronyban egyebek mellett egy kiállítótér és egy kétszintű kávézó kap helyet, amelynek felső része folyamatosan forog majd, ezáltal a vendégek egy helyben ülve élvezhetik a város körpanorámáját.

Még február hónapban megkezdődhetnek a siófoki víztorony felújítási munkálatai, amennyiben nem támadják meg a közbeszerzési eljárás eredményét.

A város képviselő testületének február 4-ei rendkívüli ülésén hirdettek győztest: a Strabag MML Kft. nyújtotta be a legjobb ajánlatot. A beruházás a szerződéskötést követően indulhat és az építkezés megkezdésétől számított 127 napon belül- tehát a nyári főszezonra fejeződhet be.

A toronyba két panorámalift szállítja majd a látogatókat, mindhárom szint körterasza elérhető lesz ily módon. A legfelső zárt részen egy kiállítótér és egy kétszintű kávézó kap helyet, amelynek felső része folyamatosan forog majd, ezáltal a vendégek egy helyben ülve élvezhetik a város körpanorámáját.

A beruházás összköltsége 417 millió forint. Az önkormányzat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által, a Balatoni térség turisztikai vonzerejének növelésére kiírt pályázaton szeretett volna 300 milliós finanszírozási forráshoz jutni, ám a pályázatot mondvacsinált indokokkal elutasították. Dr. Balázs Árpád, a város polgármestere az elutasító határozat ellen fellebbezéssel élt.

A döntés indokaként felsorolt érvek egyike az volt, hogy a víztorony nem műemlék. Ezt nem is állította a pályázatíró, ellenben az a tény, hogy a víztorony igazolhatóan regisztrált műszaki emlék a kiírás alapján támogathatóvá teszi.

A második pontban azt kifogásolták, hogy a felújított épület egy része üzleti hasznosításra kerül, ezért a támogatás nagysága nem lehet 71, 28%- os, csupán 50%- os intenzitású. Ezzel szemben a pályázatban bemutatott forrásösszetétel akkor sem változik, ha a kávézó szintek bérbeadása miatt az érintett 83 négyzetméteres alapterületre csupán 50%- os támogatás jár, azaz a 300 millió forintos támogatás mellett a beruházáshoz a város 117 millió forinttal járulna hozzá.

A harmadik kifogásolt pont azt írja elő, hogy a támogatandó projekt tárgyát képező létesítmény a pályázat beadásakor legalább évi 10 000 fő látogatót vonzzon. Ennek az elutasító határozat szerint a kilátó nem felelt meg. Ezzel szemben a látogatói létszám 2009- ben auditáltan 65 ezer fő volt, ebből 22 ezren nem csupán a Tourinform irodában fordultak meg, de a víztorony kilátójába is felmentek.

A fellebbezéssel párhuzamosan, az ismételten kiírt pályázatra az önkormányzat újra beadta az anyagot, amelyet a fellebbezés elfogadása esetén természetesen visszavon. A képviselő testület egyetértett abban, hogy a fejlesztést a város saját erőből is megvalósítja, ehhez az önkormányzat a pályázaton elnyerhető összeg erejéig céltartalékot képez a 2010- es költségvetésben.

A vendéglátóhely bérletére vonatkozóan a képviselő testület következő ülésén írnak ki pályázatot.

Címkék: kultúra