Orosz hagyományőrzők

Január hetedikén tartják a karácsonyt, de már most elkezdték a fenyőünnepet. Az oroszoknál ugyanis szilveszterkor jön a télapó. Ezt ünnepelték kedden a kaposvári orosz hagyományőrzők. Természetesen anyanyelvükön. Olyan fiatalok adtak műsort, akik csak most kezdtek ismerkedni a ciril betűkkel.

Csernisova Kszenyija Oroszországban született, tökéletesen beszéli a nyelvet. Talán ezért is lett idén ő a Télapó segítője. Azt mondja az orosz nyelv felszínesebb, szebben hangzik a csengése, változatosabb, de nem olyan szép, mint a magyar.
- Nem lehet kifejezni olyan sokféleképpen mit szeretnénk mondani, mint a magyarban, de így is nagyon szép nyelv az orosz.

Egy orosz népdallal és körtánccal csalogatták a télapót Kaposvára. A hagyományőrzők 25 kaposvári gyereket tanítanak oroszul. Többségük magyar házasságból született. A kaposvári gyerekek játékosan tanulnak oroszul.

A nagy októberi szocialista forradalom előtt is volt karácsonyi ünnep, de betiltották, mert mindenféle burzsoá hagyománynak nevezték. Egészen 1935-ig. Akkor azt mondta Sztálin, hogy "találjatok ki valamit". Ekkor született meg a fenyőünnep, amit újév napjára tettek.

A keddi kaposvári fenyőünnepen mindenki azt mutatta meg amiben a legjobb. Van aki zenélt, van aki pedig verset mondott. Természetesen oroszul.

Címkék: hagyományőrzás, orosz, kultúra