null

A „Biztonságosan az iskolába” rendezvénysorozat keretében a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) – az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) támogatásával – nagycsoportos óvodások számára szervez közlekedésbiztonsági programot, valamint 10.000 db, közlekedésbiztonsági eszközöket is tartalmazó, ajándékcsomagot oszt szét.  

A 10.000 közlekedésbiztonsági csomag átadása 10 várost érintő roadshow keretében valósul meg május 16. és június 15. között Budapest XII. kerületében, Sárváron, Debrecenben, Békéscsabán, Pécsett, Szolnokon, Makón, Kaposváron, Kecskeméten és Szekszárdon.

A KTI adatai szerint, országos átlagban, évente mintegy 600, hét év alatti gyermeket ér valamilyen közlekedési baleset, ezért a biztonságos közlekedésre nevelést már az óvodában kell kezdeni.

A KTI programja is ebben segít, hiszen a gyermekek játékos formában tanulhatják meg a közlekedés alapvető biztonsági szabályait, ismerkedhetnek a táblákkal, a járművekkel.

Az új kezdeményezésben a nagycsoportból ballagó gyermekek felfrissíthetik közlekedésbiztonsági ismereteiket és a rendezvény keretében – a biztonságos közlekedésüket segítendő – ajándékcsomagot is kapnak, ami amellett, hogy a biztonságos iskolába jutásban segíti majd őket, a tanévkezdéshez szükséges eszközök egy részét is tartalmazza.

null

Az óvodások számára készült egységcsomagok a láthatóság és a láthatósági eszközök témájával foglalkozik. Az egységcsomag tartalmaz olyan eszközöket, melyek segítségével a gyalogosan közlekedő gyermekek még láthatóbbak, jobban észlelhetőek lesznek (láthatósági hátizsák, mellény). Emellett a csomagban találhatók olyan eszközök is, amelyek az iskolába készülő gyermekek hasznára lehetnek (órarend, üzenőfüzet, színesceruza, hegyező stb.), és ezeken keresztül felhívjuk a figyelmüket a közlekedésbiztonságra, hasznos tanácsokat megfogalmazva a gyalogos közlekedésre vonatkozóan. A Nemzeti Óvodai Alapprogram által megfogalmazottak alapján a gyermekeknek az óvoda végére ismerniük és a gyakorlatban alkalmazniuk kell a gyalogos közlekedés alapvető szabályait. Az egységcsomag ezt a célkitűzést hivatott támogatni, hogy az iskolába készülő gyermekek tudása elméletben és a gyakorlatban is elmélyüljön.

A roadshow városaiban, közlekedési parkokban várja a KTI a nagycsoportosokat, ahol a gyermekek elsajátíthatják a gyalogos, illetve kerékpáros közlekedés szabályait, a látni és látszani elv fontosságát, a láthatósági szabályok ismeretét, a közlekedési szabályokat és jeleket (gyalogos és kerékpáros közlekedést segítő jelek: tábla, lámpa, útburkolati jel, rendőri karjelzés), amelyek elengedhetetlenek a biztonságos közlekedéshez. A rendezvény végén a nagycsoportos óvodások közlekedésbiztonsági ajándékcsomagot kapnak, amelyben található láthatósági mellény is, amely a biztonságos iskolába jutásban segíti majd őket. 

A rendezvénysorozat nyolcadik állomása a Kaposvári Festetics Karolina Központi Óvoda volt. A nagycsoportos gyerekek közlekedésbiztonsági ügyességi feladatokban vehettek részt, amit a közlekedésbiztonsági ajándékcsomagok kiosztása követett.

A sajtó képviselőit Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere, Bekesné Porczió Margit, a Kaposvári Festetics Karolina Központi Óvoda intézményvezetője, valamint Dr. Lévai István Zoltán, a KTI ügyvezetői tanácsadója köszöntötte.

- Két okból esett a választásunk a Kaposvári Festetics Karolina Központi Óvodára: az egyik, hogy nemsokára 150 éves lesz, így az egyik legrégebbi óvodánk, a másik ok pedig, hogy 25 éve tanítják közlekedésbiztonságra a gyerekeket. Köszönet a mai rendezvényért a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézetnek, hogy amellett, hogy óvodásaink figyelmét felhívják a biztonságos közlekedésre, ajándékcsomagot is adnak nekik. Minden iskolába készülő kaposvári nagycsoportos, egészen pontosan 587 gyerek kapja meg a KTI által biztosított közlekedésbiztonsági csomagot – mondta el Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere.

Ez a rendezvény egybevág Kaposvár azon programjával, amivel azt szeretnénk elérni, hogy Kaposváron 2030-ra az emberek egészségesebbek legyenek. Elindítottunk egy olyan programot is, amelynek célja, hogy a városban biztonságosan lehessen megközelíteni intézményeinket és sportlétesítményeinket, továbbá biztonságosan lehessen elhagyni Kaposvárt. Ehhez az kell, hogy az óvodásaink és iskolásaink megfelelő időben sajátítsák el a biztonságos közlekedést. Természetesen ehhez nem csak a gyerekek kellenek, hanem a szülők is, akik segítik az intézetet és minket is azzal, ha minden nap elmondják gyerekeiknek, hogy miért fontos megállni a piros lámpánál, és a kerékpárt hogyan kell helyesen használni. Kaposvár ebben az évben 150 éves, ünnepségsorozatunk keretében a város minden ikonikos intézményébe eljuttatjuk Kaposvár várossá nyilvánításának 150. évfordulója alkalmából készített emlékzászlót. A mai napon ezt a zászlót az óvodásoknak, valamint az intézmény vezetőjének, Bekesné Porczió Margitnak nyújtom át. A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

- Nagy megtiszteltetés, de nem véletlen az, hogy itt került megrendezésre ez a nagyszerű program, hiszen éppen 25 éve gyereknapon adtuk át a mini KRESZ-pályánkat, ahol azóta is nagycsoportos gyerekeink projektrendszerben gyakorolhatják a biztonságos közlekedés alapjait, mindazt, ami a biztonságos közlekedést elősegíti – vette át a szót Bekesné Porczió Margit, a Kaposvári Festetics Karolina Központi Óvoda intézményvezetője. – Köszönöm a szülőknek, hogy 25 évvel ezelőtt közös összefogással zebrát varázsoltunk az óvodához, hogy a gyerekek biztonságosan juthassanak át a túloldalra, valamint azt, hogy sikerült kihelyeztetnünk egy 30-as sebességkorlátozó táblát, ezzel is védve a kisgyermekek biztonságos átkelését. Az óvodás gyermek számára kiemelten fontos a játék, ezt azonban csak biztonságos óvodai környezetben lehet megvalósítani.

- A KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézetnél két statisztikai adatból indultunk ki: az egyik, hogy évente 600 óvodáskorú gyermek érintett közlekedési balesetben. Ennek a számnak a csökkentése érdekében mindent meg kell tennünk, ezért minél kisebb korban meg kell kezdeni gyermekeink biztonságos közlekedésre való nevelését. A másik adat a szülőkre vonatkozik, hiszen a gyermekek védtelenek: Magyarországon a szülők 60%-a köti be gyermekét biztonsági ülésbe a gépjárműben. Ez azt jelenti, hogy komoly fejlődésre van szükség, hiszen nagy felelősségük van a szülőknek – tette hozzá Dr. Lévai István Zoltán, a KTI ügyvezetői tanácsadója.

Nem elég az, ha az óvodákban vigyázunk a gyerekekre, egy olyan programot kell indítanunk, amibe a szülőket is bevonhatjuk. Ha ők is közreműködnek, akkor van esély arra, hogy a gyerekeket megtanítsuk biztonságosan közlekedni akár gyalogosan, akár kerékpárral. A nagycsoportos óvodásoknak átadott egységcsomagok láthatósági mellényből, hátizsákból, továbbá olyan eszközökből állnak, amik az iskolakezdést segítik. Kérjük, hogy a szülők is beszéljék át a csomagban mellékelt közlekedési szituációkat, így lesz értelme ennek az akciónak. Kaposvár kiemelt partnerünk, hiszen más projekt is fut a KTI és Kaposvár között, de a jövőben nyitottak vagyunk további, a közlekedésbiztonságot segítő együttműködésekre. Szeretnék gratulálni Kaposvárnak, hiszen a mai rendezvényen egy olyan óvodában vagyunk, ami élen jár és példát mutat a közlekedési ismeretek elsajátításában.

Címkék: közlekedés, biztonság, óvoda, kaposvár, kis szines