null

- Évről évre folyamatosan azon dolgozunk igazán szép, zöld és virágos város legyen Kaposvár. Ebben a munkában szerencsére nem vagyunk egyedül, hiszen vannak olyan lakók és olyan közösségek, akik szabadidejüket, energiáikat és sokszor a pénztárcájukat nem kímélve partnereink a városszépítő munkában. Rendkívül hálás vagyok mindenkinek, aki pályázott és fontosnak tartotta, hogy segítsen Kaposvárt szebbé tenni. Természetesen hálás vagyok azoknak is, akik ugyan nem pályáztak, de a saját lakókörnyezetüket rendben tartják, reméljük, hogy jövőre már őket is a pályázók között köszönthetjük! - mondta Pintér Rómeó alpolgármester a díjátadón ma a Városházán.

Kaposvár a legtöbb fával büszkélkedhető nagyváros, ami nagyban meghatározza a város képét, hangulatát. A megyeszékhely által fenntartott zöldfelület egyébként több, mint 1,5 millió négyzetméter, ami egy lakosra vetítve csaknem 30 m2-t jelent. 

null

Az idei felhívásra 29 pályázó jelentkezett, ebből 20 a „Virágos ház”, 9 a „Virágos erkély, ablak” kategóriára. Közülük sokan visszatérők, akik számára presztízst jelent a versenyben való részvétel.

Minden résztvevő oklevelet, a kategóriánkénti első három helyezett pedig vásárlási utalványt, valamint az ingatlanán elhelyezhető táblát kap.

null

A „Virágos Kaposvárért” díjat is kiosztotta a zsűri, amire nem lehet pályázni, hanem a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Műszaki Bizottság javaslata alapján adományozható. Idén ezt a Verebély László Vasúttörténeti Egyesület nyerte el.

Az Egyesület a MÁV Kapostüskevár megállóhelyén vasúttörténeti kiállítást üzemeltet. Emellett fontos volt számukra, hogy a megállóhely környezete is kulturálttá, gondozottá váljon, ezzel példát mutassanak a városlakóknak és pozitív első benyomást tegyenek a városunkba látogatóknak.

A díj kapcsán a szervezet az alábbi sorokat juttatta el szerkesztőségünknek:

"Kapostüskevár vasúti megállóhely 2001 óta gondozott. Az elmúlt 21 évben több elismerésben is részesült.  A mostani Virágos Kaposvárért díj megtisztelő, de ehhez többen is hozzájárultak. Az állomásépület előtti magaságyásokat tervezte és beültette saját növényeivel (a korábban már itt lévő rózsák mellé) Kiss Zoltánné Androsovits Petronella a kaposfüredi Csodás Kertem magánarborétum tulajdonosa. Ez a program az arborétum Kertből-Kert Projektjének részeként valósult meg 2020-ban, amit ekkor sokan segítettek.

A virágosításítás kivitelezéséhez a MÁV Zrt. is hozzájárult támogatásával anyagokkal (peronlapok és virágföld). A Verebély László Vasúttörténeti Egyesület tagjai és segítői pedig szerszámokkal és munkaerővel. 

A megállóhely épülete előtti négy magaságyás jelentősen emeli a megállóhely és környékének nagyfokú környezetkultúráját, amely nem lehetne így a Kertből-Kert Projekt nélkül és Kiss Zoltánné Androsovits Petronella támogatása, önzetlen munkája és lekesedése nélkül."

Virágos Kaposvárért díj:

Verebély László Vasúttörténeti Egyesület 

Virágos ház díj:

Ácsné Deák Anikó
Zicska Judit
Csizmadia Józsefné

Virágos erkély díj:

Simon Lászlóné
Gulner Gizella
Nedevics-Tóth Emília

Emléklap:

Asztalos Tiborné
Balogh Dániel
Bartics Jenőné
Gáspár Elek Tibor
Imre Adél
Kalocsa Jánosné
Kis-Bankné Kondákor Marianna
Kiss Réka
Koncsik Józsefné
Krista Ágnes
Máté-Mártonné Iványi Katalin
Molnár Zsuzsanna
Pap Liza Fruzsina
Pap Tiborné
Pataki Gyuláné
Pelőcz Miklósné
Plájás Ildikó
Rongáné Vigh Zsuzsanna
Sármezei Ferenc
Tamás Angéla
Teleki József
Tóth Andrea

Címkék: virágos kaposvár, 2022, díjátadó, kis szines