Augusztus 6-án Komlószüret Kastélyosdombón címmel rendezett jótékonysági zenés családi pikniket az Ökumenikus Segélyszervezet a térség központjának is helyet adó Erdődy-kastélyparkban. A program a legilletékesebb hazai szakemberek részvételével zajló kerekasztal-beszélgetéssel indult.

Az idei szüret hivatalos megnyitóján Kirizs Zsolt, Kastélyosdombó polgármestere köszöntötte a település lakói nevében a vendégeket, majd Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója foglalta össze komlótermesztésben elért eredményeket. Kiemelve, hogy a kezdetben 1 hektáron indult komlótermelés ma már a térségben 14 hektáron zajlik és mintegy 30 ember számára ad rendszeresen munkalehetőséget, ezzel téve a piciny Somogy megyei települést, Kastélyosdombót - ahogy helyiek mondják - a „magyar komló fővárosává”. 

null

Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy pályája kezdetén 7, aztán csak 5 hektáron termeltek komlót Magyarországon, ami aztán tovább csökkent. Nagy öröm számára, hogy mára több mint 14 hektáron folyik Kastélyosdombón és környékén a gazdálkodás, és hogy ehhez az Agrárminisztérium a kezdetektől fogva jelentősen hozzájárul ezen együttműködés keretében.

„Söreinkkel a valódi összetartozás örömét teremtjük meg együtt egy jobb világért. A gyümölcsöző együttműködés eredménye immár egy magyar árpából, magyar komlóból, magyar sörfőzők kiemelkedő tudásával főzött prémium világos sör.” – mondta el Nikos Zois, a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója. 

Délután 3 órakor ünnepélyesen is elstartolt az idei szüret, ahol a résztvevők különleges élményként kísérhették végig a komló útját az ültetvénytől a sörös korsóig. Elindították a szüretelő eszközöket és bemutatták többek között a szárító berendezést és a pelletáló üzemet is.  Sőt, a résztvevők idén először már meg is kóstolhatták a kastélyosdombói komlóval készült Soproni 1895 prémium lager sört. 

A szüreti program idén is sport- és kézműves- és hagyományőrző programokkal, valamint gasztronómiai élményekkel vált teljessé. A helyszínen frissen készülő bográcsos ételek, házi készítésű finomságok és természetesen kastélyosdombói sajtkülönlegességek várták a vendégeket. A világszínvonalú zenei programra idén is az elismert blues zenész, Little G Weevil és zenésztársai jelentettek garanciát. 


Fotó: Fekete Dániel / MÖSFotó: Fekete Dániel / MÖSFotó: Fekete Dániel / MÖSFotó: Fekete Dániel / MÖSFotó: Fekete Dániel / MÖSFotó: Fekete Dániel / MÖSFotó: Fekete Dániel / MÖSFotó: Fekete Dániel / MÖSFotó: Fekete Dániel / MÖS
Fotó: Fekete Dániel / MÖS
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az esemény kapcsolódott az Ökumenikus Segélyszervezet idei Iskolakezdés együtt! adománygyűjtő kampányához is, melynek célja 2000 nehéz sorsú hazai diák tanévkezdésének támogatása. A felnőtteknek által befizetett belépők ára és az egyéb helyszíni adományozási formák is e célokhoz járultak hozzá.

A komlótermesztésnek nagy hagyománya van Magyarországon, amely az elmúlt évtizedekben visszaszorult. Ezt a hagyományt kívánta újjáéleszteni a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet négy éve indult közös programja, mely a kezdetektől fogva az Agrárminisztérium támogató összefogásával zajlik. Az együttműködés kialakításakor meghatározott, és mára megvalósult célja az volt, hogy növeljék a jó minőségű, magyar alapanyagok mennyiségét a sörgyártásban, s emellett munkahelyek teremtésével hozzájáruljanak a termesztésben részt vevő hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez. 

Címkék: kastélyosdombó, komló, ökumenikus segélyszervezet, kis szines