Itt a jó idő, így egyre többen pattannak nyeregbe. A szezon kezdetekor érdemes a bringákat is újra felkészíteni a biztonságos közlekedésre.

- Nézessük át azokat a dolgokat, amik nélkülözhetetlenek a biztonságos kerékpáros közlekedéshez. Megfelelő gumik és fékek legyenek a biciklin és fontos a kormány beállítása is. Az a legjobb ha nem várjuk meg míg elromlik a kerékpár, hanem elvisszük egy megelőző karbantartásra - válaszolta kérdésünkre Littván Balázs, a Littván Kerékpár Szervíz tulajdonosa.

Látni és látszani, betartani a közúti szabályokat, körültekintően és felkészülve a váratlan helyzetekre is közlekedni. Röviden talán így lehetne összefoglalni a rendőrök tanácsait.

- A jogszabályi háttér alapján a kerékpárosok minimális mennyiségű szeszes italt fogyaszthatnak, de ez semmiképpen nem mehet a vezetési képesség rovására. Ezen kívül mindenképpen figyeljenek arra, hogy a kerékpárok megfelelő műszaki állapotba kerüljenek a közúti forgalomba, különösen a villágító és jelző berendezések, éjszakai közlekedés esetén pedig lakott területen kívül előírás számukra a láthatósági mellény viselése - tette hozzá Varga Zoltán, közlekedésrendészeti osztályvezető.

A kerékpárosoknak azt sem árt tudniuk, hogy 12 éves kor felett tilos a járdán biciklizni és a kétkerekűről akkor is le kell szállni, ha egy zebrán mennénk át.

Címkék: biztonságos közlekedés, kerékpár, tavasz, kis szines