Földünk erőforrásai rohamosan csökkennek, a népesség viszont egyre csak nő. A mindennapi életünk során használt áram, fűtés, üzemanyag, használati eszközök és ételek előállításához energiára van szükség. Az ezekhez szükséges nyersanyagok kitermelése és feldolgozása jelentős károsanyag kibocsátással jár, ami a globális felmelegedés egyik fő okozója. 

Hogy tehetünk a fenntarthatóbb jövőért?

Gyűjtsük szelektíven a hulladékokat otthonunkban is! Használjunk levesebb műanyagot! Válasszunk csomagolásmentes vagy környezetbarát csomagolással ellátott termékeket! Olyan használati tárgyakat vásároljunk csak meg, amire biztosan szükségünk van, és sokáig kiszolgálnak minket! Az eldobható termékek helyett válasszunk tartós, akár több évtizeden át használható eszközöket!

Elromlott elektronikai eszközeinket ne dobjuk ki, bízzuk szerelőre, vagy vigyük be egy gyűjtőpontra, ahol a még használható alkatrészeket kiszedik belőle! A ruhaneműket a szemetes helyett gyűjtőkonténerbe vagy adományboltba vigyük! A veszélyeshulladékokat például elemeket, lejárt szavatosságú gyógyszereket, akkumulátorokat és a fáradt olajat se helyezzük a  hulladékok közé, ezeknek is külön gyűjtőponton a helyük!

Használaton kívűli tárgyainkat, bútorainkat kreatív technikákkal felújíthatjuk vagy elajándékozhatjuk. A barkács megoldások és a saját kézzel készült tárgyak mindig személyes díszei lehetnek otthonunknak. Szemétnek tűnő tárgyakból is készíthetünk hasznos dolgokat, például PET palackból madáretetőt, kávékapszulából csinos ékszereket.

Mindenből csak annyit használjunk, amennyire szükségünk van! A pazarlás elkerüléséért nem csak a Föld, de a pénztárcánk is hálás lesz.  Sokan nem gondolnak bele, hogy milyen sok egyszerű és gazdaságos lépéssel tehetnek Földünk védelméért, ezért az újrahasznosítással kapcsolatos ismereteinket osszuk meg másokkal is! 

Címkék: környezetvédele, újrahasznosítás, világnap, kis szines