A koronavírus-járvány kezdete óta az oktatási-nevelési intézmények többször is digitális munkarendre álltak át. A kényszerűségből otthon töltött idő azonban felnőttekből és gyerekekből egyaránt felfokozott érzelmi reakciókat válthat ki. Gyakran szorongást, reménytelenséget, ingerültséget, ritkán még haragot is. Az általános iskolásoknál a kiszámíthatatlanság és a közösség hiánya tovább nehezítette a helyzet.

A szakemberek szerint a koronavírus-járvány és a karantén következményeinek enyhítésében a legfontosabb teendő a pontos és gyakori tájékoztatás.

- Az általános mindent átható kiszámíthatatlanság és bizonytalanság nagyon megnövelte a szorongásnak a szintjét a gyerekeknél. Ez megjelenhetett a kissebeknél egy rossz elalvásban, gyakrabban megjelenő félelmekben, de egy olyan bizonytalanságban is amit a szüleik révén ők maguk is megéltek amivel gyakorlatilag a mindennapjaiknak a ritmusa is kiszámíthatatlanná vált - tette hozzá a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat klinikai szakpszichológusa, Szigeti Mónika.

Szakértőnk azt is tanácsolja: szülőként legyünk sokkal türelmesebbek, beszélgessünk többet a fiatalokkal, ha pedig úgy látjuk, első körben kérjünk visszajelzést a pedagógusoktól.

Címkék: karantén, szorongás, gyerekek, kis szines