Balatonlellén vállalkozó kedvű helyiek már évek óta dolgoznak azon, hogy a Balaton rugaszkodjon el a lángos-nyár-strand szavak hármasától. Több olyan - országosan is egyedülálló - kezdeményezés valósult meg a városban, ami ezt a célt hivatott szolgálni. 2015 óta karácsonyi vásárral és gasztro rendezvénnyel nyitják meg az adventi időszakot. 2016-ban itt nyílt meg a Balaton első műjégpályája, ami ráadásul közvetlenül a Balaton partra épült. Helyi összefogás segítségével díszítik fel karácsonyi fényekkel a szabadtéri színpad mellett található parkot, ami az évek alatt kedvelt turista látványosság lett. Szentestén különleges fényfestés kerül az Városháza épületére, a helyiek legnagyobb örömére.


fotók: Hello Balatonlelle Egyesületfotók: Hello Balatonlelle Egyesületfotók: Hello Balatonlelle Egyesületfotók: Hello Balatonlelle Egyesületfotók: Hello Balatonlelle Egyesületfotók: Hello Balatonlelle Egyesületfotók: Hello Balatonlelle Egyesület
fotók: Hello Balatonlelle Egyesület
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Külföldi példát adaptálva a Dél-Balatoni 4x4 Terepjárós Egyesület idén második alkalommal rendezte meg a Traktoros Karácsonyi Felvonulást, ahol 20 - díszesen kivilágított - jármű pompázott Balatonlelle és Balatonboglár utcáin. A Fuss Neki Futófesztivál szervező brigádja által szervezett Szilveszteri Futógála a futni vágyók közkedvelt év végi eseménye.

A legrégebbi hagyomány viszont kétségkívül az, hogy vitorlásversennyel búcsúztatják az óévet, és megrendezik a Szilveszteri Regattát a Balatonlelle előtti vízterületen. A szilveszteri megmérettetés lesz a Téli Vitorlás Versenysorozat második állomása, ugyanis december elején rendezték meg a Mikulás Regattát, ahol rekord számú - 31 résztvevő szállt vízre. A Téli Vitorlás Versenysorozat nem titkolt célja a szezon hosszabbítás, szeretnék megmutatni, hogy a Balaton télen is hajózható, és szeretnék biztosítani, hogy a téli időszakban is hódolhassanak a vitorlázásnak a sportág szerelmesei.

A verseny történetében két alkalommal az időjárás nem tette lehetővé a hajózást, a szervezők szerint ebben semmi meglepő nincs. „Az utóbbi években nagyon szeszélyes az időjárás, pont ugyanannyi az esélye, hogy akár 15-18 fok legyen egy téli versenyen, mint annak, hogy befagyjon a tó. A legfontosabb, hogy mi minden óvintézkedést megtegyünk azért, hogy a résztvevők biztonságban hajózhassanak. A verseny indulása óta partnerünk a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, akik figyelnek és vigyáznak ránk!” - mondta Tóth Balázs a Hello Balatonlelle Egyesület elnöke.

A verseny délelőtt 11 órakor indul és a tervek szerint a versenyzők két futamban mérik össze tudásukat. A szervezők a nézőkre is gondolnak: rengeteg egyéb programmal készülnek azok számára, akik nézőként, a partról követik az eseményeket.

A mozogni vágyóknak ott a BL műjégpályája valamint azok, akik testközelből szeretnének részesei lenni a versenynek, felülhetnek egy nézőhajóra. Bár ez az év utolsó vitorlásversenye a Balatonon, a téli vitorlás versenysorozat nem ér véget. Februárban jön a Farsangi Regatta, márciusban pedig a Tavaszi Regattával ér véget a téli vizes küzdelem.

A balatonlellei rendezvénytér is benépesül az év utolsó napján: első alkalommal - Városi Szilveszter néven - egy óévbúcsúztató partyt szerveznek. Az új évben sem hagy senkit események nélkül Balatonlelle, ugyanis február 5-én ugyanitt kerül megrendezésre a IV. Lellei GasztroFarsang.

Címkék: regatta, szilveszter, gasztronómia, vitorlás, traktor, Balatonlelle, tél, karácsony, kis szines