A karácsonyfa állítás hagyománya már a 18. században ismert volt Magyarországon, de szaloncukrot csak a főúri családok akasztottak a fenyőfára.

A falvakban a karácsonyi asztal fölé dióval és almával díszített fenyőágakat helyeztek, Somogyban még pirospaprikát is szokás volt a fenyőre akasztani. Sokan úgy tartják, hogy hazánkban készítettek először szaloncukrot, de a Szennai Skanzen munkatársa eloszlatja a tévhiteket. 

null

„Sokak szerint Magyarországról ered a szaloncukor hagyománya, valójában valahogy a 16. században kell keresni Franciaországban. Onnan került át aztán Németországba, és az onnan átköltöző cukrászmesterekkel Magyarországra. A népszerűsége az, ami Magyarországhoz köthető. Neves nagy cukrászüzemek kezdték el gyártani majd iparosítani ezt, és átvették újra nyugaton, akkor már karácsonyi díszként is szerepelt ez az édesség.” - válaszolta kérdésünkre Farkas Gergely, múzeumpedagógus.

Legyen az zselés, kókuszos vagy marcipános, hazánkban szinte minden családnál megtalálható ilyenkor ez a dekoratív édesség.

Címkék: hagyományok, karácsony, szaloncukor, kis szines