Épp ezért népszerűsíti az ivóvíz-fogyasztást a Kavíz Kaposvári Víz-és Csatornamű Kft. Egy elnyert uniós támogatás révén 24.480.000 forintból nyílt napokkal, rendezvényekkel, ismeretterjesztő filmekkel hívják fel a figyelmet arra, miért érdemesebb a jó minőségű városi csapvizet inni a palackozott ásványvíz helyett. Egy másfél literes palackos víz ára például egy köbméter csapvíz árának felel meg. Ha előbbit isszuk, nemcsak spórolunk, de hulladék sem marad utána.

Sok háztartásban ugyanakkor még mindig nem bánnak takarékosan a vízzel. Pedig ezzel nemcsak pazarlunk, hanem a pénztárcánk is bánja. Sok helyen csöpög a csap, fürdünk zuhanyzás helyett, fogmosás közben pedig nem zárjuk el a csapot – ezek aprónak tűnő dolgok, de sokat számítanak. De a takarékosság jegyében nagyban is gondolkodhatunk: így lehet esővízzel locsolni és kocsit mosni és használhatunk csapadékvizet a toalett öblítésére.

Ez az odafigyelés a kaposvári beruházásoknál is tetten érhető. A nemrég átadott Vaszary parkban már hasznosítják a lehulló csapadékvizet. A kulturális központban okos vízóra méri a fogyasztást, a szennyvíztisztító telepen pedig áramot termelnek a szennyvíziszapból.

A Kavíz figyelemfelhívó kampánya keretében nyílt napokon kalandozhatnak az érdeklődők a vízmű telephelyein; a helyi televízióban olyan ismeretterjesztő kisfilmeket láthatnak majd, amely bemutatja a többek között a mélyfúrású kutakat, a szennyvíz-elvezetési technológiákat, valamint a labor működését; a Kaposvár környéki általános iskolásokat pedig rajzversennyel szólítják meg a témában.

A projekt egyúttal illeszkedik Kaposvár Környezetvédelmi Programjába, melynek célja, hogy a város már középtávon egy korszerű, fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődést biztosító és gyarapodó zöld város legyen.

A „Víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálás a KAVÍZ Kft. szolgáltatási területén (KEHOP-2.1.7-19-2019-00013)” elnevezésű projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

null

Címkék: kavíz, fogyasztás, víz, kis szines