A hazai alapanyagok minél teljesebb körű használatával erősebb, egészségesebb lehet a magyar gazdaság, és jobban képes ellenállni a világgazdaság különböző hullámzásainak - közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombaton a kastélyosdombói komlószüreten. 

Feldman Zsolt a Heineken Hungária Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet komlószüreti ünnepségének megnyitóján elmondta: Kastélyosdombón második alkalommal takarítják be a sörök alapanyagául szolgáló komlót az első kísérleti hektárról, a jövő évtől pedig további jelentős területeken indulhat meg a szüret a településen.

A kistelepülésen megvalósuló sikeres mintaprojekt után az Agrárminisztérium támogatásával újabb 13 hektáron telepítettek komlót, segítve az élelmiszeripar számára a hazai alapanyagokhoz való hozzájutást - emlékeztetett.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója emlékeztetett: Kastélyosdombón több mint tíz éve kezdett munkába a szervezet, hogy segély helyett munka biztosításával segítsen a helyieknek. A helyi programjaiknak köszönhetően már csaknem ötvenen "a saját lábukon állnak", saját háztáji gazdaságot irányítanak.

Fotó: Fekete Dániel / MÖS
Fotó: Fekete Dániel / MÖS

A komlótermesztésre utalva azt mondta, a Heineken Hungáriával kötött együttműködésnek és az agrártárcától érkező támogatásnak köszönhetően valódi térségfejlesztés indult el Kastélyosdombó környékén.

Geert Swaanenburg, a Heineken magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója azt mondta: a kastélyosdombói komlót a Soproni 1895 márkához használják majd fel, ezzel e termék előállítása során kizárólag magyar piacról szerzik be az alapanyagokat.

Az eseményre készült írásos összegzés szerint a komlótermesztés hagyományának újjáélesztésével a cél az volt, hogy növekedjen a jó minőségű, magyar alapanyagok mennyisége a sörgyártásban, egyúttal a kezdeményezéssel segítsék a termesztésben részt vevő, hátrányos helyzetű családok megélhetését.

Címkék: szüret, komló, Kastélyosdombó, sör, kis szines