A korábbi 30 m²-es teremből egy felújított épületbe költözött a kadarkúti tanoda, amely 5 éve segíti, fejleszti a térség hátrányos helyzetű gyermekeit, fiataljait. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által megvásárolt és a helyiek által felújított épületben több foglalkoztatóterem, iroda, pihenőszoba, vendégváró is helyet kapott. A parkban focipálya, játszótér is kialakításra kerül a jövőben.

A kadarkúti tanoda 2016-ban indult útjára pályázati konstrukcióban, 2019. óta pedig normatív támogatásból, intézményként működik. Már a pályázati időszakban is az volt a cél, hogy a lehető legtöbb gyermeket bevonják, akinek szüksége van tanulástámogatásra, felzárkóztatásra, fejlesztésre. Jelenleg 30 diák fesz részt a foglalkozásokon, 7 évestől 25 éves korig járnak gyerekek, fiatalok a tanodába, tehát szakiskolásokkal is foglalkoznak. Ez egyfajta utánkövetést is jelent, hiszen a jelenlegi szakiskolások általános iskolás korukban is már ide jártak. Ez már önmagában jelzi a tanoda sikerét.

Hétköznap minden nap az iskolai tanítási időszakot követően délután kettőtől hatig fogadják a gyerekeket, heti 20 óra nyitvatartási idővel. Egy gyermek akkor számít hivatalosan bejárónak, ha heti 2-szer 2 órát bent tölt a Tanodában. Ehhez képest alakították ki az egyéni órarendeket és a pedagógusokhoz rendelt tanulócsoportokat. Így sokkal hatékonyabb a folyamatos fejlesztés és a mindennapi problémák orvoslása is.

- Egy-egy nap úgy néz ki, hogy a pedagógus köszönti a gyerekeket, átbeszélik, kinek milyen napja volt, hogy érzi magát, átnézik, hogy mivel foglalkoztak, mi történt az iskolában, majd specifikusan a gyerekek fejlesztése történik. A foglalkozásokra egyénileg összeállított feladatlapokkal készülnek a pedagógusok, akik alkalmanként 7 gyermekkel foglalkoznak – hangsúlyozza Révai Kata intézményvezető.

A fejlesztések mellett a mindennapi életben való boldogulásra is igyekeznek felkészíteni a gyerekeket, mint például hogyan kell feladni egy csekket a postán, hogyan kell egy borítékot felcímezni, az uzsonnához együtt mennek el bevásárolni. A cél ezzel az, hogy a gyerekek kicsit megtapasztalják, hogy mi vár rájuk az iskolafalon kívül.

A tanodában a kikapcsolódásra is biztosítanak lehetőséget: sport- és kulturális rendezvényeket, családi napokat, táborokat is szerveznek a gyerekeknek, de csatlakozhatnak külsősök is az egyes programokhoz. A mindennapi munkát 2 mentor, 1 szakmai vezető és 4 pedagógus segíti. Kéthetente egy pszichológus is foglalkozik a hátrányos helyzetű gyerekekkel. Ezen felül a Máltai Szeretetszolgálat önkéntes mentorprogramja keretében 3-4 fő önkéntes heti, kétheti rendszerességgel megjelenik a Tanodában, ahol a fejlesztéseken túl sportfoglalkozásokat, játékos programokat szerveznek.

A 2012 óta a szegregátumban működő Közösségi Ház is segíti a programok, foglalkozások, fejlesztések tekintetében a Tanoda munkáját. Sőt az ottani munkának köszönhető a Tanoda létrejötte is, ami mára új épületben folytathatja segítő munkáját.

null

A korábbi 30 m²-es teremből a Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából egy felújított épületbe költözhetett a tanoda. Új elektromoshálózat került kialakításra, festéssel, burkolással kapott új köntöst a tanoda. A munkálatokban a helyiek, az ellátotti kör nagy részt vállalt, aminek nagyon örülünk, hiszen így, hogy saját kezük munkája is benne van, még jobban magukénak érzik az intézményt – emelte ki Révai Kata.

Az épületben – többek között – két nagy foglalkoztató, vendégváró, pihenőszoba, több iroda, konyha, raktár készült el. Az épülethez tartozó udvarrészen egy focipályát és játszóteret is szeretnének kialakítani a gyerekeknek. A gyümölcsfák terméseiből pedig a gyerekek bevonásával lekvárt is készítenek majd.

Az épület átadóünnepségét 2021. június 4-én tartják, melynek keretében a ház megáldására is sor kerül egy kisebb műsor keretében. Tanodás gyerekek versei, táncai színesítik a programot.

Címkék: tanoda, kadarkút, felújítás, kis szines