A SEFAG Zrt. által kezelt állami erdőterületeken éves szinten több száz köbméter illegálisan elhelyezett szeméttől szabadítja meg az erdőt a vállalat - írja sajtóközleményében a SEFAG. A 8 erdészet területén különböző mértékű a hulladék. Míg Kaposvár környékén a 200 köbmétert is meghaladja az éves mennyiség, addig az erdészetek nagy részében pár 10 köbméterre tehető évente.

Az összegyűjtést jellemzően az erdészetek munkatársai végzik, illetve koordinálják. A SEFAG munkatársai a kerületvezető erdészekkel és vadászokkal a nyiladékok mellett, az erdőszegélyeken és az árokpartokon lévő hulladékot egész évben gyűjtik és el is szállítják. Az erdészetek a hulladékkérdés kapcsán együttműködnek a térségi önkormányzatokkal, vállalkozókkal, természetvédőkkel is. A mentesítési munka folyamatos, illetve évi pár alkalommal kampány jellegű akciókra is sor kerül, iskolák, önkéntesek közreműködésével.


ILlegális hulladéklerakók a somogyi erdőkben (fotók: SEFAG Zrt.)ILlegális hulladéklerakók a somogyi erdőkben (fotók: SEFAG Zrt.)ILlegális hulladéklerakók a somogyi erdőkben (fotók: SEFAG Zrt.)
ILlegális hulladéklerakók a somogyi erdőkben (fotók: SEFAG Zrt.)
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az illegális szemétlerakással kapcsolatban folyamatosak a rendőrségi feljelentések, ám ezek ritkán járnak eredménnyel, hiszen a tettesek felkutatása szinte lehetetlen feladat. A szemétgyűjtők ezért sokszor átnézik a lerakott hulladékot, hátha találnak olyan postai borítékot, számlát vagy csekket, amely nyomra vezethet.

Megelőzésként a legproblémásabb pontokon térfigyelő kamerákat és sorompókat tervez elhelyezni a társaság, illetve figyelemfelhívásként az illegális hulladék-elhelyezés környezetkárosító és jogi következményeit bemutató táblák kihelyezése valósulhat meg a jövőben. Ezeket az intézkedéseket a nemrég elindított „Tisztítsuk meg az országot” Program segíti, amelynek keretében eddig 14 településen több, mint 20 helyszínen számolták fel az illegális hulladéklerakókat Somogyban.

A SEFAG kéri, az erdőjárókat, hogy ha hulladékot észlelnek az erdőben, azt a Hulladékradar applikáción jelentsék, ezzel is segítsék óvni az erdőket. A radar segítségével eddig közel 30 köbméter illegális hulladék bejelentésére, illetve begyűjtésére került sor.

Címkék: hulladéklerakó, erdők, sefag, illegális, kis szines