Minőségi dió és mák tölteléket használnak az egyik legnagyobb kaposvári cukrászüzemben. Évek óta készítenek a hagyományoknak megfelelő bejglit. A cukrász tanulók oktatója, Pappné Orsós Evelin azt mondja: nagy rutin kell a bejlgi elkészítéséhez, főleg, hogy ne nyíljon szét a kelt tészta.
A pékség vezetője azt tapasztalja, idén kevesebb bejglit rendelnek. Igaz az áron is emeltek egy keveset.
- Sajnos nem akkora intenzitással kezdtük a bejgli készítést, mint tavaly. Az áron is emelnünk kellett, hiszen a dió ára közben megduplázódott - tette hozzá Ojtó Lajos, a Slendy Kft. ügyvezetője.
A kíváló minőségű dió jelenleg 3 ezer és 4500 forint között van kilónként. Ez amiatt van, hogy a dióburokfúró légy nagy területen tette tönkre a termést. Idén fele annyi, 3 és félezer tonnányi termett belőle, mint az előző években. Még úgy is, hogy Magyarország diótermő területe az elmúlt tíz év során jelentősen, 3 ezerről 7 ezer hektár fölé nőtt.
Címkék: bejgli, dió, drágulás, kis szines