Tavaly Somogy megyében rekordmennyiségű, összesen 25 tonna búza került a zsákokba. A Magyarok Kenyere Program idén is összefogásra hívja az ország gazdálkodóit, hogy segítsenek együtt kenyeret tenni a rászorulók asztalára.

A program részleteiről csütörtökön Kéthelyen tartottak sajtótájékoztatót az érintett szervezetek, ahol Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megyei elnöke elmondta: a gyűjtést tavaly kiterjesztették a szomszédos országokra, idéntől pedig már nemcsak búzával, hanem pénzösszeggel is lehet segíteni a kenyere gyűjtését.

A tavalyi évben 16 tonna őrölt lisztet osztottak szét a rászoruló gyermekek között, akkor 252 adományozó részvételével. A gabonákat idén 13 gyűjtőponton lehet leadni megyeszerte.

Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke úgy fogalmazott: a program ma már az összefogás jelképévé vált, ezért is támogatja kiemelten a NAK.

Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott kiemelte: a somogyi gazdáktól idén is nagy mennyiséget várnak a szervezők, hiszen veszélyhelyzetben sem álltak le a földmunkák, a búza aratását pedig hamarosan mindenhol elkezdik.

Idén augusztus 20-ig lehet leadni a gabonaadományokat. A jelképes búzaösszeöntést pedig július 31-én tartják a szarvasi szárazmalomban.

Címkék: magyarok kenyere, 2020, somogy megye, kis szines