Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola díjat kapott a Siófoki Szakképzési Centrum Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az elismerést Keszthelyi Nikoletta helyettes államtitkártól vehette át csütörtökön az oktatási intézmény vezetője.

– Negyedik éve, 2016 óta díjazzuk az általános és középiskolákat, az elismerést megszerző szakgimnáziumok esetében azt láttuk, hogy évek óta a fogyasztói tudatosságra nevelik diákjaikat – mondta el Keszthelyi Nikoletta helyettes államtitkár. Megjegyezte: a marcali iskola a 70. a sorban, amely megkapta a rangos elismerést.

Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja elmondta: nagy öröm, hogy fonyódi tagintézményük a középiskolák között a megyében elsőként kapta meg a ragos elismerést, most pedig a marcali iskolájukat díjazzák.  – Arra kell megtanítanunk a tanulókat, hogyan szelektáljanak a sok információ közül, amely érik őket, nem véletlen került be a reklámelemzés is a pályázatba – tette hozzá a kancellár. Kiemelte: a náluk tanuló jövő generációjának az is a feladata, hogy környezettudatosan éljen, melynek elsajátításában nagy szerepe van az iskolának.

Kerner Krisztina, a Marcali Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója elmondta: a diákok sokat tesznek a környezetükért. Gyakran látogatják iskolai kereteken belül az őstermelői piacokat, természetes tisztítószerek felhasználásával teszik rendbe környezetüket, sőt az intézmény csatlakozott a mobiltelefonok gyűjtését és újrahasznosítását megcélzó országos kezdeményezéshez is.

A víz világnapja iskolájukban egy hetes programsorozat része. Osztályfőnöki és tanórák keretében a fenntartható vízkészletek alapvető fontosságára hívták fel a figyelmet. Az eladó szakmát tanulók az áruforgalmi ismeretek tantárgy keretein belül foglalkoztak a helyi termékek, termelői piacok szerepével. Az iskola közelében működik a város termelői piaca, így nem jelentett nehézséget gyakori látogatása. Ezek a gyakorlati élmények, tapasztalatok ellensúlyozzák a pláza generáció egyoldalú ismereteit, fogyasztói szokásait, fontosnak tartják a minőséget, s értik a helyi termelői piacok gazdaságélénkítő szerepét, hatásait. Egészségnapon lehetőségük van helyi termelőktől vásárolt zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek kóstolására. Fokozott figyelmet fordítanak ebben a tanévben a pénzügyi ismeretek megalapozására. Csatlakoztak a Pénz7 országos témahéthez, amelynek során bővíthetik a gyermekek pénzügyi ismereteit. Részt vesznek a PénzSztár online versenyen, és a Játék-Kincstár vetélkedőben.

A díjátadó ünnepségen részt vett Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője, Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke és Sütő László, Marcali polgármestere. A rendezvényt a diákok és tanáriak műsorí színesítette.

Címkék: Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola, díj, marcali, kis szines