Átadták a környezettudatossági és energiahatékonysági szempontok szerint, 1,4 milliárd forintból épült okosparkot kedden Kaposváron.

Egy olyan beruházás átadásához érkeztünk el, amely esszenciája mindannak, ami fontos számunkra. Egy felhagyott, romos területet alakítottunk át modern, élő és élhető városi környezetté. Feltártuk az egész tömböt, hogy az egészséges közösséget szolgáló zöld parkot alakítsunk ki. Mert célunk az, hogy Kaposvár 2030-ra az ország legegészségesebb városa legyen. Korábban a gyógyítás intézményei álltak itt, ezentúl pedig a mindennapi gyógyulás, a testi-lelki-szellemi feltöltődés színterei fogadják városunk lakóit. Csodálatos játszóparkkal, tóval, fákkal, cserjékkel, fűvel, napsütéssel és levegővel. Mindez Kaposvár szívében – mondta beszédében Szita Károly polgármester.

Nézzék meg videónkat az új parkról!­

A városvezető hangsúlyozta: a beruházás egymagában megjeleníti azokat a célokat, amelyeket az Összetartozunk címet viselő várospolitikai programban megfogalmaztak a kaposváriak. 

Az egykori kápolnában bábszínház nyitja meg kapuit, mert a gyermeknél nincsen fontosabb! A lélekszámában is gyarapodó Kaposvárért dolgozunk, hogy az évtized végére már többen lássák meg a napvilágot, mint ahányan időseink közül itt hagynak bennünket – fogalmazott Szita Károly.

A legidősebb egykori kórházi épület pedig – új funkciójával – a magasabb bérek egyik letéteményese, hiszen olyan iparágak központja lesz, mint az informatika és robotika. Munkahelyek ma már vannak, és a teljes foglalkoztatás sem álom már. Azonban a béreknek emelkedniük kell, és el kell érnünk, hogy a jövedelmi rangsorban a megyei jogú városok első feléhez tartozzunk – mondta Kaposvár polgármestere, majd hozzátette: ma Kaposváron egyetlen fejlesztést sem hajtanak úgy végre, hogy ne figyelnének a fenntarthatóságra és az energiahatékonyságra. A cél egyértelmű: a közszolgáltatások tekintetében továbbra is az ország legolcsóbb városa szeretne lenni Kaposvár.

A parkba látogatók napelemfákkal és okos rendszerekkel találkozhatnak, amelyek környezetbarát megoldások, s hosszabb távon olcsóbbá teszik a létesítmények fenntartását. Ez városi szinten is csak az energiafüggetlenség erősítésével érhető el.

Gratulálok a kaposváriaknak, hogy a város mindig világos és egyértelmű terveket fogalmaz meg, és a leggyorsabbak közé tartozik, amikor a tervek megvalósításához forrásokat lehet lehívni. A Kormány örömmel támogatta a beruházást, hiszen mi mindenkiben, minden városi közösségben partnert látunk, és reméljük, hogy ez a jó kapcsolat a jövőben is megmarad – mondta a kabinet képviseletében jelen lévő Gulyás Gergely miniszter.

A Miniszterelnökség vezetője hangsúlyozta: a parkban helyet kaptak a 21. századhoz tartozó innovatív megoldások, s az összefüggő, komplex fejlesztésnek a legkisebbektől a legidősebbekig haszonélvezője mindenki.

Gratulálok a beruházáshoz! Őrizzék, fejlesszék tovább a városukat! – zárta köszöntő beszédét a kaposváriakhoz szólva Gulyás Gergely miniszter.

Címkék: déli tömb, okospark, kórház, videó, kaposvár, kis szines