3D nyomtató, programozható Lego robotok és CNC lézergravírozó is található abban a digitális készségfejlesztő alkotóműhelyben, amelyet hétfőn vehettek birtokba a balatonboglári Mathiász János Szakgimnázium diákjai.

- Kevés olyan centrum van az országban, ahol minden tagintézmény kapott egy ilyen műhelyt – mondta el Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. Kiemelte: a rendelkezésre álló különféle eszközök segítségével bárki megvalósíthatja saját ötleteit, projektjeit, legyen szó digitális technológiáról, robotikáról vagy hagyományos szakmákról. A műhely pályaorientációs célokat is szolgál, hiszen általános iskolás csoportokat is várunk a nyitvatartási időben.

null

Szamosi Lóránt hozzátette: Mészáros Miklós, az intézmény egykori igazgatójaként fontosnak tartja a szakgimnázium fejlesztését, ezért a jövőben bruttó 20 millió forinttal támogatják a Mathiász A épületének energetikai felújítását.

- A szakgimnázium egy bástyája városunknak, akik itt tanulnak helyben a közelmúltban betelepülő nagyvállalatnál kamatoztathatják a megszerzett tudásukat - mondta el Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere.

null

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a Siófoki Szakképzési Centrum és Balatonboglár város együttműködése mintaszerű, mind szakmailag, mind pedig anyagilag.

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszönetet mondott a centrumnak és az iskolának, hogy 21. századi tudást szerezhetnek diákjaik és a modern technikát készségszinten használhatják a jövőben a beruházásnak köszönhetően.

null

A centrum tagintézményenként 18 millió forintból hozta létre a DKA-műhelyeket GINOP forrásból. A Digitális kompetenciák fejlesztése elnevezésű tanórai, szakköri tematika kidolgozását is oktatóik alkották meg.

Címkék: szakképzés, központ, balatonboglár, kis szines