A nyári melegben a Balaton nemcsak kikapcsolódást, hanem veszélyhelyzetet is jelenthet a nyaralók számára. Ilyenkor segítenek a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elkötelezett munkatársai, akik idén 66 balatoni és 13 egyéb fürdőhelyen ügyelnek a biztonságra.

Mostantól a technológia is a biztonság szolgálatába áll, mivel a Telekom Mentődrón-flotta megkezdi működését a Balatonon. A ma átadott három elemből álló drónflotta egy kísérleti projekt, a Vízimentők és a Telekom az idei szezon tapasztalatain alapulva igyekszik olyan koncepcióval előállni, amely a felhasznált eszközök számának, fajtájának pontos meghatározásával, a szolgáltatás kiszélesítésével akár teljes lefedettséget tud majd biztosítani a Balatonon és más vízpartokon.

mentődrón

A flotta tartalmaz kettő darab DJI Mavic 2 Enterprise Dual hőkamerás ipari drónt, amelyek a felderítésben és a kutatásban segíti a vízimentőket, míg a harmadik eszköz, egy Phantom 4 Advanced professzionális drón az életmentő eszköz eljuttatásában áll szolgálatra. A drónok az indítástól akár 5-8 kilométerre is képesek elrepülni, amikor bevetésüket a vízimentők indokoltnak tartják. A drónokon elhelyezett több, mint 100 decibeles hangszórók segítségével a vízen bajba jutott embereket élőben lehet irányítani.

A vízimentők bemutató videót is készítettek, íme:

Telekom Mentődrón

Mostantól a balatoni vízimentők munkáját a Telekom Mentődrón flotta segíti. Alfa, Bravo és Charlie gyorsaságuknak, kameráiknak és hangszóróinknak köszönhetően a felderítésben és a mentésben egyaránt segítséget nyújtanak. Köszönjük az együttműködést: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Duplitec Drone Disztributor Kft. Alsóörsi strand Stég 2.0 (Tihany)

Címkék: mentődrón, vízimentők, Balaton, kis szines