Harmincnál is több füstérzékelőt vehettek át hétfő délelőtt a kaposvári tűzoltólaktanyában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász és a Magyar Vörökereszt térségi szervezeteinek képviselői. Ezeknek a berendezéseknek egy részét a katasztrófavédők már ma ki is osztották. A családokat a segélyszervezetek javaslata alapján keresték fel.

- Azokat a családokat kerestük meg, akik nem egedhetik meg maguknak anyagilag, hogy ilyen készülékeket válasszanak, de ugyanakkor fatüzelésű kályhákat, kandallókat használnak. Nagyon örültünk ennek a lehetőségnek, ugyanis a szervezetünknél folyik egy kandallóprogram, hogy a rászoruló családoknak, akik nem tudják a fűtést megoldani egy-egy kályhával segítünk és akkor rögtön egy preventív, egy balesetmegelőzési programmal, adhatunk mellé egy ilyen készüléket is - mondta Feketéné Szabó Márta, a Kaposvári Egyházmegyei Karitász igazgatója.

A katasztrófavédők ugyanakkor ilyenkor, a fűtési szezon elején a helyes tüzelési módokra is felhvíják a lakosság figyelmét.

- Engedélyezetett, megfelelő módon karbantartott tüzelő-fűtőberedezésre van szükség, ellenőrzött és szintén karbantartott, tisztított füstelvezetőre, egyszerűbb kéményre, aztán megfelelő fűtőanyagra - mondta Kóbor Csaba, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei tűzoltósági főfelügyelője.

null

Ilyen fűtőanyag például a fa. A műanyagok elégetése közben ugyanis nemcsak egészségre ártalmas anyagok keletkeznek, hanem olyanok is, amelyek eltömítik a kéményeket, így növelve a tűzveszély kockázatát. Ilyenkor jöhet jól a füstérzékelő, ami már a baleset kezdetekor hangjelzéssel figyelmeztet.

- Ezek a füstérzékelők a kialakult tüzek korai észlelésénél tudnak nagy segítséget nyújtani, amik általában inkább a késő éjszakai, hajnali órákban szoktak előfordulni, amikor mindenki alszik. Nyilván ezeket az eszközöket üzemeltetve sikerül megelőzni oly mértékben a bajt, hogy már nem egy fojtó, kialakult füstre kell fölébredni annak, akinek szerencsétlen módon tűz ütött ki a házában, hanem ennek a készüléknek a riasztására - tette hozzá Wéber Antal, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnoka.

A katasztrófavédők azt tanácsolják: a füstérzékelőket senki ne használja a fűtőberendezés közvetlen közelében és nagy hidegnek se tegyék ki őket! Jó tudni azt is, hogy ezek az eszközök többnyire elemmel működnek, így ha azok lemerültek, akkor bizony cserélni kell!

Címkék: füstérzékelő, rászorulók, segítség, kis szines