Az Ökumenikus Segélyszervezet szerdán Beregszászon és egy vele szomszédos településen osztott adományt  egy nagycsaládnak és egy egyedül élő idős embernek.

 A segélyadományok szétosztásában részt vett Szita Károly, az MJVSZ elnöke, aki az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a kelet-ukrajnai konfliktus következményei, így a gazdasági nehézségek és a nemzeti valuta elértéktelenedése különösen nehéz helyzetbe hozta, sok esetben nélkülözésre kárhoztatta Kárpátalja lakosságát. A térségben élő mintegy 150 ezer magyar ember gondjait is átlátva, 2017 őszén az MJVSZ 100 millió forintot ajánlott fel a rászorulók támogatására - tette hozzá. A segélyadományok átadása kapcsán kiemelte: szomorú látni, milyen nehézségekkel küszködik a segélyadományban részesített kilencgyermekes beregszászi család, amelynek feje az év kilenc hónapjában több ezer kilométerre dolgozik a szeretteitől, hogy eltarthassa őket. Felfoghatatlannak nevezte, hogy egyedül élő idős embereknek alig 15 ezer forintnak megfelelő nyugdíjból kell tengődniük. "Látnia kellene mindenkinek, hogyan élnek emberek Kárpátalján, s biztos vagyok benne, hogyha egyszer valaki ide ellátogat, akkor Magyarországra visszatérve a szíve mellett megnyílik a pénztárcája is, és adakozni fog a rászorulók javára" - mondta.

Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete kiemelte, az MJVSZ százmilliós adományából megvalósuló mostani segélyprogram egyéves időtartamú, és a szerdán lezáruló első szakasza 16,2 millió forint értékű. Ennek keretében tavaly november óta Beregszászon és 40 környező településen 900 család részesült támogatásban, amelyből mintegy 600 család élelmiszer- és higiéniai csomagot, 200 háztartás pedig fél-féltonnányi biobrikett tüzelőt kapott - emlékeztetett. Kifejtette: Kárpátalján vannak emberek, köztük az egyedül élő kisnyugdíjasok, akik a jövőben is állandó segélyezésre fognak szorulni, míg - utalva a beregszászi nagycsaládnál tett látogatásra - mások nehézségei idővel remélhetőleg meg fognak oldódni a gyermekek felcseperedésével és a szülők erőfeszítéseinek köszönhetően.

Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi irodájának vezetője hangsúlyozta, hogy igen nagy jelentőségű az MJVSZ Kárpátaljának nyújtott százmilliós támogatása, amelynek köszönhetősen a korábbinál sokkal több család jut támogatáshoz. Jelezte, hogy a segélyprogram a következő hónapokban tovább folytatódik, így húsvét előtt a rászorulókat ismét élelmiszer- és higiéniai csomagokkal fogják támogatni. Az adomány lehetővé teszi, hogy a segélyszervezet beregszászi központjában 55 halmozottan hátrányos helyzetű gyermek számára indítsanak fejlesztő programokat - mondta el az irodavezető.

Címkék: kárpátalja, mjvsz, segély, kis szines