Kárpátaljai rászoruló nagycsaládokat és egyedülállókat támogatnak a megyei jogú városok az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül - jelentette be Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A 23 megyei jogú város összefogásának köszönhetően mintegy 100 millió forintot gyűjtöttek össze, ebből a segélyszervezet tűzifát és tartós élelmiszert vásárol majd a magyar és ukrán rászorulóknak.

Szita Károly emlékeztetett arra, hogy az MJVSZ-nek nem ez az első karitatív akciója; 2015-ben az ukrajnai háború idején már 115 millió forintot gyűjtöttek össze és osztottak szét karitatív szervezeteken keresztül.

Közölte, a téli támogatás elosztását a segélyszervezetre bízták, csak annyit kértek, ne hagyjanak senkit éhen halni, lehetőleg minden rászorulónak legyen tüzelője, és a szükséges életmentő gyógyszereket is biztosítsák a rászorulóknak. Ehhez nem elég 100 millió forint, de számítanak más szervezetek, magánszemélyek támogatására is - fűzte hozzá.

Lehel László az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-vezérigazgatója (b), Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Orbán Viktor miniszterelnök felesége és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere beszélget a két szervezet közös sajtótájékoztatóján a segélyszervezet budafoki központjában 2017. október 10-én. Kárpátaljai rászoruló nagycsaládokat és egyedülállókat támogatnak a megyei jogú városok az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Lehel László az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-vezérigazgatója (b), Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Orbán Viktor miniszterelnök felesége és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Lehel László közölte, a segélyszervezet karitatív programjaival két évtizede van jelen Kárpátalján, ahol a leginkább rászoruló családokat, vagy egyedülállókat támogatják, jórészt azonnali segítségnyújtással. Jelezte: Kárpátalján a kisnyugdíj mintegy 20 ezer forintnak felel meg, amiből nagyon nehezen tudnak megélni az emberek.

Beszámolt a segélyszervezet egy másik programjáról is, amire az MJVSZ mostani támogatásából költenek. Az 1998 óta futó fejlesztő programban száz gyereknek segítenek a szegénység miatti hátrányok leküzdésében.

A segélyszervezet továbbra is várja a támogatásokat; bárki 250 forinttal segítheti a kárpátaljai rászorulókat a 1353-as telefonszám felhívásával.

Címkék: megyei jogú városok, kárpátalja, ökumenikus segélyszervezet, kaposvár, kis szines