Hagyományőrző lovas díszegységek felvonulásával, a Hősök emlékkövének megkoszorúzásával és a versengő 72 település lovasainak ünnepélyes fogadalomtételével szombaton megkezdődött a 10. Nemzet Vágta Budapesten, a Hősök tere körül kialakított különleges pályán. 

- A 10 éves Nemzeti Vágta képessé vált megmutatni minden erényét. Összegyűjti a magyarokat a szélrózsa minden irányából, hogy egyesüljenek hagyományaik megélésében. A vágta immáron nemcsak egy versenysorozat, hanem a Kárpát-medence és a világ magyarságának legnagyobb lovas eseménye - mondta ünnepi megnyitó beszédében Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. 

Felvonultak az ország különböző tájairól és határon túlról érkezett hagyományőrző csoportok, a Kassai Lajos Lovasíjász Iskola tagjai és a Győri Ördöglovasok is, akik a kétnapos vágta során külön bemutatón is szórakoztatják a közönséget.

A megnyitó után megkezdődnek a versenysorozat előfutamai.

Somogy megyét idén Baja (Németh János - My Boy Mennydörgés), Bálványos (Mihók Orchidea - M1-7 Becse P.) és Kaposvár (Rostási Klaudia - Szikrázó Maya) képviseli a versengésen.

Ilyen volt a kaposvári selejtező döntője

Címkék: hősök tere, nemzeti vágta, somogy megye, kis szines