Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt. Akkor emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelve textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin.

Az Egyesült Államokban 1909-ben tartották meg az első nemzeti nőnapot. Igaz, az aakor még február utolsó vasárnapjára, 28-ára esett.

1917. március 8-án Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Pár nappal később II. Miklós cár lemondott és a megalakult polgári kormány szavazójogot biztosított a nőknek.

Magyarországon sokáig kereste helyét a nemzetközi nőnap dátuma, amelyet 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartotta meg.

Természetkárosító ukrán hóvirág- és májvirágtolvajok buktak le a záhonyi határállomáson a napokban, a két eset során csaknem háromszáz szál, Magyarországon 2005 óta védett hóvirágot próbáltak átcsempészni, majd Olaszországba vinni nőnapra - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

A virágszálakat a rendőrség lefoglalta és átadta a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársainak. A két külföldi összesen 2 millió 800 ezer forint természetvédelmi értékű kárt okozott. Ellenük természetkárosítás bűntette miatt indult eljárás.

Címkék: nőnap, hóvirág, ajándék, virág, kis szines