Többek között napraforgó, hárs és akác is található abban a mézben, amellyel első lett a kaposmérői Hanzel Róbert. Az ország 97 településéről, több kategóriában 265 mézmintát küldtek el a méhészek a gyulai versenyre. Hanzel Róbert évek óta foglalkozik méhészettel. Sokan keresik méhei termékeit.
- Leginkább az akácmézet kedvelik az emberek, azért mert semleges íze van, így teába, süteménybe is kitünően használható. Másodsorban a vegyesmézet, azt inkább sütésre használják, valamint a hársmézet, amit ilyen téli időszakban teába használnak - tette hozzá a méhész.
Somogyban több mint 1200-an foglalkoznak méhészettel. Az idei év átlag alatti volt a termelők számára. Évek óta egyre kevesebb mézet tudnak a megye méhészei előállítani. A minőséggel azonban nincs gond. Somogy jó adottságokkal rendelkezik.
- A klíma és a talaj dönt tulajdonképpen, hogy mitől jobb egy méz mint a másik. A talaj összetétel, illetve a Zselicségnek az a klímája, ami máshol esetleg nincs meg - válaszolta Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke.
Somogyban a hagyományos mézek előállítása mellett különlegességekkel is kísérleteznek a méhészek. Az akácot például damakuszi rózsával, chilivel, vagy levendulával keverik. Ezek pikáns ízt kölcsönöznek a méznek.
Címkék: Hanzel Róbert, év méze, kaposmérő, kis szines