Több méteres lángok csaptak fel 2012 februárjában a vótapusztai idősek otthonában. A tető teljesen leégett és az első emelet is lakhatatlanná vált. Kosárból próbálták oltani a tüzet, közben pedig mentették az otthon idős lakóit is. A legtöbben fel sem tudtak öltözni, holmijukat is a tűzben hagyták. Volt, aki zokogott, mert minden értéke odaveszett.

Mára felújították az épületet. A beruházás csaknem fél milliárd forintba került. Ezt adományokból, hazai és uniós forrásból, továbbá hitelből fedezték.

-Ez a mostani beruházás jelentős kormányzati támogatással jöhetett létre, hiszen az EMMI 40 millió forintos támogatásából, és 200 milliós uniós pályázati forrásból részesült ez a bővülő intézmény. - mondta el Hegyi László, egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. 

Néhány napon belül 55 idős ember költözhet vissza az otthonba.

-December elején, közepén tervezzük a költözést a hatósági engedélyektől függően. Sajnos, a 3 évvel ez előtt bent lakók több mint fele már nem él. - árulta el Óvári Róbert, a Magyar Pünkösdi Egyház Szeretetotthon intézményvezetője.

Nem csak a lakók, hanem a dolgozók is szívesen jönnek vissza Vótapusztára, bár az emlékek még mindig élénken élnek bennük.

-Nagyon izgatottak. 3 éve egy megszokott kis helyük van, izgatottak kivel lesznek, de még nem tudják milyen szép lett az intézmény. - tette hozzá Lőrinczné Kelemen Anita, vezetőnővér.

A tűzeset a település polgármesterét is nagy feladat elé állította.

-2 éve voltam polgármester és nagy próbatételt jelentett mindannyiunk számára. Nagy öröm, hogy itt vagyunk az átadáson. - fejezte ki örömét Karsai József, Kadarkút polgármestere. 

Szászfalvi László, országgyűlési képviselő ünnepi beszédében pedig megköszönte az intézmény dolgozóinak, hogy nem adták fel a reményt, túljutottak a sötétségen és így újra meghitt környezetben gondozhatják az időseket.

Címkék: idős otthon, Vótapuszta, Kadarkút, átadó, kis szines