Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, hogy viszonylag kevés üzletben ugyan, de már 5-6 éve megjelentek a "fekete péntekhez" kapcsolódó akciók Magyarországon is. A gazdasági válság éveiben azonban a karácsony előtti hetekben sok helyen próbálták leárazásokkal becsábítani a vevőket a kereskedők, ezért akkor kevésbé tűnt fel a "fekete péntek".

Hozzátette: a tavalyi után az idei is jó év a kiskereskedelemnek, ezért az üzletek valószínűleg szívesebben hívják fel magukra a figyelmet a karácsonyi vásárlási szezon elején ezzel a reklámfogással.

Az eMAG a tavalyinál is jóval erősebb forgalmat vár az idén novemberi "Black Friday"-től - közölte az online kereskedelmi vállalat az MTI-vel. A tavalyi akció során 95 ezer termék kelt el, egy nap alatt 1,2 millióan látogattak el az eMAG.hu oldalára, a vásárlók 550 millió forintot spóroltak, miközben 1,7 milliárd forint értékben vásároltak elsősorban játékokat, mobiltelefonokat és tableteket.

Az Egyesült Államokban nem ritkák az ehhez hasonló tömegjelenetek sem.
Az Egyesült Államokban nem ritkák az ehhez hasonló tömegjelenetek sem.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a "fekete péntekkel" kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az internetes kereskedelem népszerűvé válásával az elmúlt években a kezdeményezés fogyasztói panaszokat is generált. Tapasztalataik szerint sok kereskedő nem méri fel reálisan az ilyen kedvezményes napokon jelentkező érdeklődést, és a tényleges árukészletét meghaladó rendelést rögzít, amelyet a későbbiekben nem, vagy csak jelentős késéssel tud teljesíteni.

Az NFH hangsúlyozta, minden vállalkozásnak tudatosan, előre megfontoltan kell felmérnie, hogy képes lesz-e egy ilyen akcióban a megfelelő mennyiség és minőség teljesítésre.

Az akcióban résztvevő üzletekről ide kattintva olvashat bővebben.

Címkék: black friday, Magyarország, 2015, kis szines