Önkéntes taxisofőrök autóikból rakták ki a 1353-as adományvonal számjegyeit a budapesti Szent István téren, hogy ezzel irányítsák rá az ország figyelmét az Ökumenikus Segélyszervezet 1000 rászoruló gyerek beiskolázását támogató segélyakciójára. A 33 autóból álló alakzat mind a földről, mind a levegőből egyedülálló látványt nyújtott az ország egyik legszebb terén, a Szent István téren. A szervezők remélik, hogy a figyelemfelhívó akciónak köszönhetően is sokan tárcsázzák majd a 1353-at, amire egyetlen hívás 250 forint adományt jelent. 40 hívásból így a szervezet már egy 10 ezer forint értékű tanszercsomagot tud összeállítani a rászoruló iskolakezdőknek. A cél, hogy az első becsengetés előtt mind az ezer táska megteljen.

Az autós élőkép megalkotása 10 órakor kezdődött, a taxik folyamatos érkezésével 11 órakor állt be az utolsó 4 autó a térre, melyekben az akcióhoz kapcsolódó sajtótájékoztató résztvevői érkeztek: Wolf Kati, az Iskolakezdés együtt! kampány arca, Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója, Horváth Csaba, a Budapest Taxi ügyvezető igazgatója, valamint Szentgyörgyvölgyi Péter az akciónak otthont adó V. kerület polgármestere, aki az eseményen meglepetésként fél millió forintot ajánlott fel az önkormányzat nevében.

null


Mint ismeretes augusztus 13-án hirdette meg Iskolakezdés együtt! elnevezésű országos adománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet 1000 gyermek beiskolázásának támogatására. A Segélyszervezet gyermekenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal szeretné támogatni a nehéz sorsú iskolásokat. Célkitűzés, hogy a segítség már az első becsöngetés előtt célba érhessen - ennek teljesülésében a tanévkezdésig hátralévő rövid idő ellenére is bíznak a szervezők. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt remélik, hogy idén is sokan állnak majd az immár negyedszer meghirdetett kezdeményezés mellé, és a sok kicsi sokra megy elve alapján mind az ezer diáknak sikerül kézzel fogható segítséget nyújtani az iskolakezdésben. Az összefogáshoz idén is bárhonnan csatlakozni lehet a 1353-as adományvonal hívásával, melyre minden hívás és SMS indításával 250 forintot lehet adományozni. Ezenfelül többek között a www.segelyszervezet.hu/iskolakezdes honlap adományozási felületén is lehet támogatni a kezdeményezést.

Felzárkózás vagy leszakadás?

A Segélyszervezet látókörében sok olyan család van, amelyek számára az iskolakezdés a kiadások miatt a felzárkózás helyett a további eladósodás, leszakadás veszélyét hordozza. Sok gyermek megfelelő eszközök nélkül kénytelen kezdeni a tanévet, mert szülei nem tudják megvásárolni a szükséges iskolaszereket. Az ő esélyeik már az első becsöngetés előtt rosszabbak társaikénál. Az Ökumenikus Segélyszervezet akciója idén is olyan családoknak segít, amelyek számára a biztos lakhatás és az alapvető élelmiszerek beszerzése is mindennapi küzdelem. Ezen családok számára a tanévkezdéssel járó, gyerekenként több tízezer forintos egyszeri kiadás megoldhatatlan feladat. Az ezer gyermek, aki az Ökumenikusok Iskolakezdés együtt! akciója keretében kap segítséget, a Segélyszervezet országos intézményhálózatának látóköréből lett kiválasztva, hogy mindegyikük személyre szabott és a szükséglete szerinti támogatást kaphasson. Az Ökumenikus Segélyszervezet számára fontos, hogy ne csak a tankönyvek, íróeszközök beszerzésében segítsenek lehetőég szerint, hanem ahol szükséges van rá, tornaruha, ünneplő, aa bérletet, vagy az alapvető ruházat megvásárlásában is segíteni tudjanak. A program keretében a hazai rászorulók mellett többszáz kárpátaljai és erdélyi magyar gyermek kap beiskolázási segítséget. Az augusztusi segélyakció mellett az Ökumenikus Segélyszervezet idén is vállalja, hogy a célként kitűzött 1000 gyermek 10 ezer forint értékben történő támogatásához szükséges 10 millió forinton felül beérkező pénzből az intézményeinek felzárkózási programjaiban résztvevő, mintegy 300 diákot támogatja egész évben.

Címkék: 1353, ökomenikus, segély, kis szines