A Magyar Gyermek és Ifjúságvédelmi Szövetség alapjait még 1983-ban kezdték lerakni a Kecelhegyi kápolnában egy összejövetelen, majd a rendszerváltás hozta meg a civil szervezet megalakításának esélyét. A Magyiszt 1990. július 16-án vette nyilvántartásba a Somogy Megyei Bíróság. Segédkezett a nevelőotthonok átalakításában, lakásotthonok kiépítésében, a nevelőszülők és a dolgozók képzésében. A középpontban azonban mindig a gyermekek álltak.

null

- A gyermek mindenek felett. Nem a jog, hanem a szülői kötelességgel együtt. A másik rend, fegyelem, tisztaság az emberi lelkekben és az állam biztosítson minden gyermek és minden anya, minden családnak életnívójának megfelelő szociális ellátást - mondta Orbán István, a MAGYISZ leköszönő elnöke.

Az egy hetes siófoki Magyisz találkozóra több mint 500 nevelőszülő és gyermek érkezett a Kárpát-medencéből. Hazánkban több mint 5 ezer nevelőszülő van. Sokuk évtizedek óta szereti ezt a hivatást.

null

- Mindenféle gyerek volt már nálam normál és fogyatékos gyerek is, őtőle sokkal nagyobb szeretet kap az ember, egy fogyatékostól, mint egy normáltól és amikor az ember azt eléri, hogy egy olyan gyerek, aki nehezen érti meg a világot és el tud menni bevásárolni, saját magának ruhát venni, vagy bármi ilyesmit megcsinál, ami neki szinte lehehetetlen az nekem egy nagyon nagy dicsőség - tette hozzá Soós Jánosné, nevelőszülő.

null

A Magyisz fennállásának 25. évfordulóján okleveleket adtak át nevelőszülőknek és a szövetség munkáját támogatóknak. Köztük a Kapos Televízió is elismerésben részesült, amit Orosz Ferenc, ügyvezető igazgató vett át.

Címkék: MAGYISZ, évforduló, 25 év, gyermekvédelem, kis szines