Nem meglepő módon, ahogyan haladunk Magyarországon délre, úgy nő azoknak a száma, akik Horvátországban töltik a nyári szabadságukat. Ez nem véletlen, elég elővennünk egy térképet, és láthatjuk, hogy például a horvátok egyik legfelkapottabb szigetét (Krk), és a magyar várost alig több mint 400 kilométer választja el. Ez nagyon barátságos, kényelmes tempóban sem több mint 5-6 órányi autóút. Ezért nagyon sok gyermekes család is déli szomszédunkat választja a Balaton helyett, hiszen azért az Adria az mégis csak egy tenger, egészen egyedi hangulatvilággal.

Isztria továbbra is a legnépszerűbb

A magyarok által preferált régiók közé tartozik az Isztriai-félsziget, amely olyan turisták által masszívan látogatott kikötővárosokból áll, mint Pula, Rovinj vagy éppen Porec, ahonnan bármikor fantasztikus hajós kirándulásokon vehetünk részt, sőt akár szárnyashajóval át is ruccanhatunk Velencébe.

Zadar sem veszít a fényéből

A dalmáciai régió hihetetlen fejlődésen ment, és megy keresztül jelenleg is. Nem beszélve Zadarról (Záda), amely az egészet összefogja, és évente sok százezer turistát fogad. Az Adria kellős közepén elterülő ókori város nyáron zsúfolásig tele van, ezért ha nyugalomra vágyunk, akkor a környező kisebb településeket vegyük célba, amelyek szintén pazar látványt nyújtanak.

Ellenben ha szívesen baktatunk történelmi örökségek, emlékművek között, akkor Zadarban több napot is nagyon tartalmasan eltölthetünk. A Szent Donát körtemplom, a Fórum, az Öt kút tere, a Tengeri orgona, a Városkapu és még számtalan fantasztikus látnivaló várja, hogy felfedezzék.

A horvatorszaginfo.hu munkatársai szerint a két régió bármelyike tökéletes célpont egy igazán tartalmas horvátországi nyaraláshoz, 2015-ben.

Krk: Horvátország legnépszerűbb üdülőhelye

Ahogyan azt előbb már érintőlegesen említettük, Krk nagyon népszerű a magyarok körében, de egyre jobban felfedezi magának Európa is. Ezért amennyiben a Napfény szigetén szeretnénk süttetni a hasunkat, érdemes hamar szállást foglalni, mert a rengeteg szálláslehetőség ellenére a szigeten felléphetnek kapacitásbeli problémák.  

Bizony, a kristálytiszta tengervíz, a homokos part, az érintetlen öblök, és Horvátország legjobb strandjai nagyon sok ember számára ideális úti céllá teszi a szigetet.

Nemcsak a szigetet, hanem Krk városát is érdemes alaposan körbejárni. No, nem a kulturális emlékek, hanem a soha véget nem érő kényelmi szolgáltatások miatt. Aki középkori városban szeretné az időt múlatni, annak nem javasoljuk Krk városát. Ellenben aki egyszerűen csak ki akar kapcsolódni, nem feltétlenül a kulturális élmények vonzzák, hanem a bulik, a sportolási lehetőségek, a kiváló gasztronómia, akkor Krk városánál keresve sem talál jobbat.

Split, Sibenik és Trogir

Kicsivel több benzint kell töltenünk az autóba, ha a Sibenik régióra böktünk rá otthon. Viszont ezért a plusz 100 -150 kilométerért olyan városok életébe nyerhetünk betekintést, mint Split, Sibenik vagy éppen a meseszép Trogir, amely bátran kijelenthető, hogy a horvátok egyik legnagyobb büszkesége.

A Splittől mindössze alig 30 kilométerre fekvő középkori város olyan világot nyit meg előttünk, amely szinte már sehol sem érhető tetten az öreg kontinensen. Nem véletlen, hogy a mindössze 11 ezer lelket számláló város egyes részei 1997 óta az UNESCO védelme alatt állnak, mint a Világörökség része. Szűk utcák, szorosan egymás mellé, vagy egymásra épített épületek, számtalan történelmi emlék, pompás állapotban megmaradt szobrok, építmények, és megismételhetetlen hangulat vár minket.

Dubrovnik, ó te csodás, de messze vagy

Minden viszonyítás kérdése, de az biztos, hogy Dubrovnikért legalább nyolc órát biztosan autózni kell még akkor is, ha Magyarország déli csücskéből vágunk neki a kalandnak. A Pécstől több mint 600 kilométerre fekvő város, nem csak Horvátország, hanem a világ egyik legszebb üdülőhelye, amely nem meglepő módon szintén a Világörökség része. Az Adria gyöngyének is becézett város testesíti meg a horvát identitást. George Bernard Shaw nem aprózza el, szerinte „ha látni akarod a földi paradicsomot, gyere el Dubrovnikba."

Naphosszat lehetne még sorolni a szebbnél-szebb horvát városokat, de aki a fentieket bejárja, az már elmondhatja magáról, hogy megismerte Horvátország összes lényeges arcát.

Címkék: Adria, Horvátország, tenger, nyaralás, kis szines